V bližini Bagdada je videti gost dim. Foto: Reuters
V bližini Bagdada je videti gost dim. Foto: Reuters

S popolnim in trajnim nadzorom nad mestom bi iraške oblasti sunitskim skrajnežem preprečile, da se še bolj približajo prestolnici Bagdad in da sami ohranijo povezavo s svojimi enotami v provinci Anbar.

"Uspelo nam je pregnati skrajneže Islamske države iz mesta Džurf Al Sakar. Na vladnih poslopjih v mestu znova vihrajo iraške zastave," je dejal guverner Sadik Madlul.

Zračni napadi se nadaljujejo
Ameriška vojska pa je sporočila, da so v petek in soboto njihova letala in letala, ki sestavljajo koalicijo držav proti Islamski državi, izvedla 22 zračnih napadov na cilje sunitskih skrajnežev. Ameriška bojna letala so po trditvah poveljnikov uničila tudi topništvo skrajnežev v bližini Kobaneja v Siriji. Tarče so bili tudi bližina jeza v Mosulu, mesto Faludža ter mesto Bajdži na severu Iraka, kjer je tudi naftna rafinerija.

Bombnik, vojno letalo in brezpilotno letalo, ki so sodelovali v napadih, so se po opravljeni misiji varno vrnili, je dodala ameriška vojska.

Zaradi zračnih napadov so kurdske pešmerge v soboto uspele v svoje roke prevzeti nadzor nad severnoiraškim mestom Zumar in nekaj bližnjimi vasicami, pa so nato sporočili Kurdi. Zumar je bil eno prvih kurdskih mest, ki ga je avgusta v hitri ofenzivi zavzela Islamska država. Če jim bo uspelo mesto ubraniti, bo to odlična odskočna točka, da napredujejo vse do Sindžarja, kjer imajo sunitski skrajneži na istoimenski gori za talce pripadnike manjšine jezidov.