Jedrski objekt v Natancu je bogatejši za več kot tisoč sodobnih centrifug. Foto: EPA
Jedrski objekt v Natancu je bogatejši za več kot tisoč sodobnih centrifug. Foto: EPA

Gre za prvo četrtletno poročilo IAEA-ja od izvolitve zmernega Hasana Rohanija za predsednika Irana. Konec septembra naj bi se tudi začel nov krog pogajanj o spornem iranskem jedrskem programu, za katerega na Zahodu menijo, da je namenjen razvoju jedrskega orožja, medtem ko v Teheranu obtožbe zavračajo in zatrjujejo, da gre za miroljuben program.

V jedrskem objektu v Natancu je Iran namestil 1.008 centrifug v primerjavi s 700 maja letos. Centrifuge so že pripravljene na poskusno delovanje. Iran medtem zbira tudi gorivo za jedrski reaktor, ki bi ga lahko uporabili tudi za izdelavo jedrskega orožja.

Pogajanja še niso prinesla preboja
Pogovori med IAEA-jem in Iranom glede iranskega jedrskega programa se bodo nadaljevali 27. septembra. Zadnji pogovori so potekali sredi maja, še preden je na predsedniških volitvah zmagal Rohani.

Rohani je bil pod predsednikom Mohamedom Katamijem že glavni iranski pogajalec za vprašanje jedrskega programa. Septembrsko srečanje bo potekalo na Dunaju, kjer ima IAEA svoj sedež.

Najverjetneje bo močno spremenjena sestava obeh pogajalskih ekip. Iran je namreč pred kratkim zamenjal svojega stalnega predstavnika pri IAEA-ju, glavni inšpektor na strani agencije Herman Nackaerts pa naj bi se septembra upokojil.

Od novembra 2011 so se pogajalci IAEA-ja in Irana sešli že desetkrat, a preboja niso dosegli. Generalni direktor agencije Jukija Amano je junija potožil, da se pogovori "vrtijo v krogu".

IAEA od Irana zahteva več dostopa do jedrskih objektov, dokumentov in znanstvenikov, ki sodelujejo v jedrskem programu. Iran trdi, da so obveščevalni podatki, na podlagi katerih zahodne države sklepajo, da izdeluje jedrsko bombo, napačni.