Iran zatrjuje, da potrebuje obogateni uran za proizvodnjo elektrike. Foto: EPA
Iran zatrjuje, da potrebuje obogateni uran za proizvodnjo elektrike. Foto: EPA

V najnovejšem četrtletnem poročilu o iranskem jedrskem programu je IAEA sporočil, da je Iran število centrifug povečal v Fordoju za veliko več od pričakovanega. Če je bilo maja v podzemnem obratu sredi gora v bližini svetega mesta Kom nameščenih 1.064 centrifug, jih je bilo 18. avgusta že 2.140, od katerih pa jih deluje samo okoli 700.

Iran je tudi okrepil prizadevanja, da bi skril sledi morebitnih jedrskih poskusov v vojaškem kompleksu Parčin blizu Teherana. Agencija je Iran obtožila, da je kompleks "očistil" do te mere, da bo to zmanjšalo možnosti inšpektorjev za izvedbo verodostojne preiskave domnev o raziskavah jedrskega orožja v njem.

Iranske oblasti so uničile pet poslopij, daljnovode, ograje in odstranile asfaltirane ceste, poroča IAEA, za katero je to dokaz, da je treba še okrepiti pritisk na Teheran, da nemudoma dovoli dostop do Parčina.

Iran zatrjuje, da je Parčin običajen vojaški kompleks in obtožbe IAEA-ja označil kot smešne.

Govorice o napadu ne potihnejo
Število centrifug se je povečalo v času, ko je Izrael stopnjeval retoriko o morebitnem letalskem napadu na iranske jedrske objekte, saj sumi, da služijo razvoju jedrskega orožja, kar pa Teheran zavrača in trdi, da gre za miroljuben jedrski program.

"Naš slogan je jedrska energija za vse in jedrsko orožje za nikogar," je ta teden dejal iranski vrhovni verski voditelj ajatola Ali Hamenej, a njegove besede ob najnovejšem poročilu vsekakor ne bodo pomirile zahodnih velesil, ki so sprejele že niz sankcij proti Iranu zaradi njegovega jedrskega programa.

Poročilo tudi navaja, da je Iran povečal količino visoko obogatenega urana na 190 kilogramov s 145 kilogramov maja letos.

Bela hiša je sporočila, da podrobno preučuje poročilo IAEA-ja, vendar je ameriška administracija že takoj dala jasno vedeti, da "okno priložnosti za diplomatsko rešitev ne bo odprto za vekomaj".