Iran v času pogajanj z zahodnimi silami pridno bogati uran. Foto: EPA
Iran v času pogajanj z zahodnimi silami pridno bogati uran. Foto: EPA
Iran
Iran je že nekaj let na tapeti zaradi spornega jedrskega programa. Foto: EPA

Iran nima razloga, da bi popustil zahtevam zahodnih sil in ustavil bogatenje urana na 20 odstotkov, je dejal direktor iranske organizacije za jedrsko energijo Ferejdun Abasi Davani ter dodal, da ga proizvajajo "ravno toliko, kot ga potrebujejo".

Prav zamrznitev bogatenja urana do 20 odstotkov je ena izmed zahtev šesterice velesil kot pogoj za odpravo mednarodnih sankcij proti Iranu.

To zahtevo so ponovili na pogovorih ta teden v Bagdadu, kjer stranema znova ni uspelo premostiti ključnih razlik glede iranskega jedrskega programa, v katerem na Zahodu vidijo krinko za izdelavo jedrskega orožja, medtem ko Teheran te obtožbe zavrača in zatrjuje, da gre za miroljuben jedrski program.

Iran od leta 2010 plemeniti uran do 20 odstotkov, ker naj bi ga potreboval za izdelavo medicinskih izotopov, a Zahod se boji, saj ta stopnja ni več daleč od 90-odstotno obogatenega urana, ki zadostuje za izdelavo jedrskega orožja.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v zadnjem poročilu navedla, da so v enem izmed iranskih jedrskih obratov odkrili sledi urana, obogatenega na več kot 20 odstotkov, kar je Teheran utemeljil z razlago, da je šlo za tehnično napako. Novi satelitski posnetki kažejo tudi na "okrepljene dejavnosti" v objektih vojaškega kompleksa v Parčinu blizu Teherana.

Pospešena proizvodnja
Ameriški Inštitut za znanost in mednarodno varnost (ISIS), ki podrobno spremlja sporni iranski jedrski program, je glede na zadnje poročilo IAEA-ja ocenil, da Iran napreduje v svojih jedrskih aktivnostih in da je mesečna proizvodnja obogatenega urana narasla za tretjino.

V poročilu IAEA-ja piše, da je Iran od leta 2007 proizvedel skoraj 6,2 tone urana, obogatenega na 3,5 odstotka, ki je nato šel še v nadaljnje bogatenje. To je skoraj 350 kilogramov več obogatenega urana od zadnjega poročila IAEA-ja februarja letos.

"Skupna količina 3,5-odstotno nizkoobogatenega uranovega heksaflurida, če se ga obogati na stopnjo za orožje, je dovolj za pet jedrskih bomb," so zapisali pri ISIS-u, a dodali, da je Iran nekaj visokoobogatenega urana pretvoril v jedrsko gorivo, kar pomeni, da ne bi bil na voljo za jedrsko orožje, vsaj ne tako hitro.