Bojevnik skupine Islamska država Iraka in Levanta (ISIS ali ISIL) varuje prehod v drugo največje iraško mesto Mosul, ki ga je zavzela skupina. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Bojevnik skupine Islamska država Iraka in Levanta (ISIS ali ISIL) varuje prehod v drugo največje iraško mesto Mosul, ki ga je zavzela skupina. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Irak
Prostovoljci, ki so se pridružili iraški vojski v boju proti sunitskim oboroženim upornikom, ki so že zavzeli drugo največje iraško mesto Mosul, kot mnogo drugih mest na severu države. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Mosul
ISIL je nastal v Iraku iz krajevne veje Al Kaide po ameriškem napadu leta 2003, ko se je boril proti Američanom in šiitom, ki jih uvršča v isto skupino nevernikov. Voditelj skupine Abu Bakr Al Bagdadi se je pred časom razšel z Al Kaido in njenim voditeljem Ajmanom Al Zavahirijem. Zaradi vojne v Siriji so se uporniki okrepili tudi v Iraku, kjer so na začetku letošnjega leta zavzeli mesti Ramadi in Faludža. Njihova skupina naj bi štela od tri do pet tisoč borcev. Foto: Reuters
Mosul
Razmere v Mosulu, mestu z dvema milijonoma prebivalcev, so kaotične in prebivalci so prepuščeni sami sebi. Foto: Reuters

Kurdske sile so prevzele nadzor nad tem z nafto bogatim severnoiraškim mestom, potem ko je iz njega pobegnila iraška vojska. Pripadniki islamističnih upornikov iz skupine Islamska država Iraka in Levanta (ISIS ali ISIL) z uspešno ofenzivo zavzemajo mesto za mestom. V zadnjih dneh so tako zavzeli velik del severnega Iraka vključno z Mosulom, drugim največjim iraškim mestom, in Tikritom, njihov končni cilj je Bagdad.

Iraški Kurdi, ki želijo Kirkuk vključiti v svojo avtonomno pokrajino Kurdistan, čemur Bagdad ostro nasprotuje, so mesto zavzeli zato, da bi ga ubranili pred omenjenimi sunitskimi uporniki.

Razmere v Iraku vznemirile države v regiji
Tiskovni predstavnik skupine pa je borce pozval, naj nadaljujejo pohod proti Bagdadu, kjer imajo "neporavnane račune". Po navedbah policije in očividcev so islamisti že zavzeli mesto Duluja, približno 90 kilometrov od iraške prestolnice.

Turčija je zaveznice v okviru zveze Nato na izrednem zasedanju Severnoatlantskega sveta obvestila o ugrabitvi uslužbencev turškega konzulata in države članice zavezništva naj bi po navedbah diplomatov razmere spremljale z zaskrbljenostjo.

Na dogodke v Iraku so se odzvali tudi v Iranu, kjer prevladajo šiiti. Predsednik Hasan Rohani je posvaril, da se bo njegova država borila proti terorizmu sunitskih skrajnežev v Iraku, ni pa v televizijskem nagovoru pojasnil, kaj natančno namerava Teheran storiti.

Parlament ni razglasil izrednih razmer
Iraškemu parlamentu med drugim danes zaradi prenizke udeležbe poslancev na izredni seji ni uspelo izglasovati predloga premierja Nurija Al Malikija za razglasitev izrednih razmer. Glasovanja se je udeležilo le 128 od 325 poslancev.

Vrnitev ZDA na "mesto zločina"?
Združeni narodi so obsodili napade islamskih teroristov v Iraku, tamkajšnja vlada pa je na pomoč poklicala ameriška brezpilotna letala, a je Barack Obama za zdaj njihovo prošnjo zavrnil.

Vlada je sporočila, da bo Irak "dovolil napade ZDA na skrajneže, ki so povezani s teroristično mrežo Al Kaida". Po poročanju New York Timesa je Bela hiša za zdaj iraško prošnjo zavrnila, a je še ni dokončno pospravila pod mizo. Irak je v preteklosti že zaprosil za pomoč ameriških brezpilotnih letal, vendar ZDA tega niso odobrile.

Če bo Washington tokrat priskočil na pomoč Bagdadu, bo to pomenilo svojevrstno vrnitev ZDA v Irak po umiku zadnjega ameriškega vojaka iz države konec leta 2011. Kot je dejala predstavnica State Departmenta Jen Psaki, ZDA "v sodelovanju z iraško vlado in voditelji v Iraku podpirajo enoten odgovor proti stalni agresiji sil ISIL". V Washingtonu so tudi ostro obsodili nedavne napade islamskih skrajnežev.

Uporniki meljejo vse pred seboj
Uporniki ISIL-a - gre za celico Al Kaide - so medtem napovedali pohod naprej, nad Bagdad in tudi na enega najsvetejših šiitskih krajev Karbalo, jugozahodno od iraške prestolnice. Njihovo napredovanje je zelo hitro. Potem ko so v torek uspešno zavzeli Mosul, so v sredo med drugim prevzeli tudi nadzor nad mestom Tikrit, prestolnico pokrajine Saladin. O hudih spopadih med varnostnimi silami in uporniki so poročali tudi iz okolice mesta Samara še bolj proti jugu.

ISIL je na Twitterju sporočil, da njegovi uporniki ne bodo ustavili te "serije blagoslovljenih napadov". Neki policist je dejal: "Zalotili so nas nepripravljene, sploh nismo pričakovali, da se bodo uporniki pojavili v policijskih in vojaških vozilih. Zamenjali smo jih za vladne sile, ko smo ugotovili, kdo so, pa je bilo že prepozno in nismo jih mogli ustaviti."

Vse več hitrih usmrtitev
Unicefovi predstavniki so opozorili na slabe humanitarne razmere, mnogo beguncev nima najosnovnejših življenjskih potrebščin. Več je poročil o hitrih usmrtitvah, ki jih izvajajo teroristi, ti so ugrabili tudi okoli 50 turških državljanov.

Zaradi položaja v Iraku se bo sestal tudi Varnostni svet Združenih narodov, ki je že opozoril, da je položaj v Mosulu, iz katerega je zbežalo pol milijona ljudi, "slab in da se iz iz minute v minuto še slabša". Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun pa je pozval mednarodno skupnost, da se "združi in pokaže solidarnost z Irakom, ki se sooča z resnim varnostnim izzivom".