Sotloff je v Siriji izginil avgusta lani, a njegova družina je to prikrivala, saj je menila, da bi mu lahko z razkritjem le škodila. Foto: Reuters
Sotloff je v Siriji izginil avgusta lani, a njegova družina je to prikrivala, saj je menila, da bi mu lahko z razkritjem le škodila. Foto: Reuters
Raka
Po neuradnih podatkih naj bi jih bilo v Siriji in Iraku na strani džihadistov najmanj 500 državljanov Velike Britanije. Foto: Reuters

Nekateri se niso mogli premikati in se niso mogli rešiti; tam so ležali v agoniji in čakali na smrt. Umrli so grozovite smrti. Uspelo se mi je odvleči stran in rešil me je sosed musliman; tvegal je svoje življenje, da bi me rešil; več kot brat mi je. 12 dni mi je vsako noč nosil hrano in vodo. Nisem mogel hoditi in nobenega upanja nisem imel, da bom ušel, zanj pa je postajalo vse bolj nevarno, da me je tam skrival.

Pričevanje Saida, ki je za las ušel smrti
Skupina IS je 9. junija začela veliko ofenzivo v Iraku in zavzela velike dele iraškega ozemlja. 29. junija pa je na ozemlju med Sirijo in Irakom razglasila kalifat, katerega vodja je kalif Abu Bakr Al Bagdadi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Skrajnež
Pripadniki IS-ja so nedavno obglavili ameriškega novinarja Jamesa Foleyja in posnetek z naslovom "Sporočilo Ameriki" objavili na spletu. Foto: Reuters

Na posnetku, poimenovanem "Drugo sporočilo Ameriki", je zamaskirani moški zahodne vlade posvaril, naj "se umaknejo od zlobnega zavezništva z Američani proti Islamski državi. Pustite nas pri miru." Preden je ujetnika obglavil, je dejal, da bo to storil kot povračilo za ameriške zračne napade. "Vrnil sem se, Obama, vrnil sem se zaradi vaše arogantne zunanje politike proti Islamski državi, kljub temu, da smo vas resno opozorili. Tako kot vaši izstrelki napadajo naše ljudi, tako bo naš nož rezal vratove vaših ljudi," je dejal.

Pred smrtjo je v kamero spregovoril tudi Sotloff, ki je dejal, "da bo plačal ceno za ameriško posredovanje". Klečal je v puščavi, oblečeno pa je imel oranžno uniformo.

Član IS-ja je nato zagrozil še enemu zahodnemu ujetniku, ki naj bi bil domnevno britanski državljan David Haines.

Posnetek je pridobila agencija za nadzor terorističnih aktivnosti na spletu Site, prejela pa ga je tudi francoska tiskovna agencija AFP.

Bela hiša previdna
31-letni Sotloff je izginil lani v bližini Alepa v Siriji, videti pa ga je bilo že v avgustovskem posnetku, na katerem so sunitski skrajneži obglavili njegovega novinarskega kolega Jamesa Foleyja. Po Foleyjevi smrti je Sotloffova mati javno prosila vodjo IS-ja Abuja Bakra Al Bagdadija, naj reši njenega sina.

Iz Bele hiše so sporočili, da še preverjajo pristnost posnetka. "Če ta videoposnetek res obstaja, ga bomo natančno preučili," je dejal predstavnik Josh Earnest in dodal, da sočustvujejo s Sotloffovimi sorodniki.

Britanski premier David Cameron pa je videoposnetek obsodil, usmrtitev pa označil za "ostudno in odvratno dejanje".

Etnično čiščenje v Iraku?
Predtem je Amnesty International pripadnike IS-ja obtožil etničnega čiščenja Iraka. Organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) je obtožila pripadnike skupine Islamska država (IS) na podlagi navedbe preživelih. "V opisih, ob katerih se nam ježi koža, pripovedujejo, kako so borci IS-ja zbrali več deset mož in dečkov v pokrajini Sindžar na severu Iraka, jih natovorili na poltovornjake, odpeljali na obrobje vasi in jih pobili v skupinah ali pa ustrelili posamično. V času, ko je IS prevzel nadzor nad območjem, so ugrabili tudi več sto pripadnikov etnične manjšine jezidov," je zapisal AI v sporočilu za javnosti.

"IS izvaja odvratne zločine"
Predstavnica AI-ja Donatella Rovera, ki se mudi v Iraku, je dejala: "Pokoli in ugrabitve, ki jih izvaja Islamska država, so nov dokaz vala etničnega čiščenja, katerega žrtve so manjšine na severu Iraka ... IS izvaja odvratne zločine. V svojem brutalnem delovanju, s katerim želi izničiti vsako sled za ljudmi, ki niso arabski ali sunitski muslimani, je spremenila podeželske predele Sindžarja v s krvjo prepojena polja."

Spomnimo, pred dnevi je svet pretresla novica, da so pripadniki IS-ja v puščavi izvedli množično usmrtitev 250 sirskih vojakov, ki so jih zajeli po osvojitvi vojaškega letališča Tabka v pokrajini Raka. Amnesty International je sicer zbral dokaze o več množičnih pobojih v Sindžarju avgusta letos. "Nekateri se niso mogli premikati in se niso mogli rešiti; tam so ležali v agoniji in čakali na smrt. Umrli so grozovite smrti. Uspelo se mi je odvleči stran in rešil me je sosed musliman; tvegal je svoje življenje, da bi me rešil; več kot brat mi je. 12 dni mi je vsako noč nosil hrano in vodo. Nisem mogel hoditi in nobenega upanja nisem imel, da bom ušel, zanj pa je postajalo vse bolj nevarno, da me je tam skrival," je za AI dejal Said, ki je za las ušel smrti, čeprav je prejel pet strelnih ran.

Med etničnimi in verskimi manjšinami, ki so tarča v severnem Iraku, so asirski kristjani, turkmeniski šiiti, šabaški šiiti, jezidi, kakajci in sabejski mendejci. Mnogi Arabci in sunitski muslimani, za katere je znano ali se verjame, da nasprotujejo IS-ju, so tudi bili tarče v očitnih povračilnih napadih.

ZN pošilja v Irak opazovalno misijo
Svet Združenih narodov za človekove pravice je v ponedeljek na izrednem zasedanju soglasno sprejel odločitev, da bodo v Irak poslali misijo, ki bo raziskala zločine pripadnikov IS-ja. Zasedanje je bilo sklicano na pobudo iraških oblasti.

Svet je tudi sprejel resolucijo, v kateri obsoja sistematične kršitve človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava, ki izvirajo iz delovanja IS-ja in povezanih skupin, ter poziva k zaščiti civilistov in najbolj ranljivih, posebej žensk in otrok. Pozval je tudi k oblikovanju nove vključujoče iraške vlade, ki naj spoštuje in varuje človekove pravice ter zagotovi ustrezno preiskavo zlorab in kršitev človekovih pravic, so še sporočili z MZZ-ja.

Islamski center na Dunaju tarča obtožb, da rekrutira džihadiste
Islamski skrajnež z Dunaja Firas H., za katerim je razpisana mednarodna tiralica, trdi, da v islamskem centru v avstrijski prestolnici rekrutirajo borce IS-ja. Po pisanju medijev se Firas H. trenutno zadržuje v pokrajini Raka na severu Sirije, ki velja za utrdbo Islamske države. Od tam prek Facebooka redno poroča o svojih dejavnostih kot borec IS-ja. Prek družbenega omrežja je televizija tudi opravila pogovor z njim.

"Vse odgovore ima direktor islamskega centra v Floridsdorfu. Tam rekrutirajo borce za IS," je dejal 19-letnik. V dunajskem islamskem centru njegove obtožbe zanikajo. "To je neumnost. Obsojamo IS in se distanciramo od njihovih pripadnikov in privržencev," je sporočil tiskovni predstavnik centra, imam Salim Mujkanovic. "Ko vidimo, da nekdo zastopa radikalne ideje, obvestimo oblasti," je zatrdil v pisni izjavi in dodal, da tesno sodelujejo s policijo in zveznim uradom za zaščito ustave in boj proti terorizmu (BVT).

Velika Britanija ostro proti skrajnežem
Državljani, ki se bojujejo z džihadisti v Iraku in Siriji, pa povzročajo nemalo težav tudi v Veliki Britaniji. "Potrebujemo oster, inteligenten, potrpežljiv in širok pristop, s katerimi bomo lahko zatrli teroristično grožnjo v kali," je poslancem v Londonu dejal premier David Cameron. Država je po njegovih besedah "šokirana nad barbarizmom", ki smo mu v zadnjih mesecih priča v Iraku. Cameronu pa se zdi "ogabno", da britanski državljani izrekajo zvestobo skupinam, kot je Islamska država.

Ravno zato je premier poslancem podal predlog, da bi imeli policisti na meji začasna pooblastila za odvzem potnih listov tistim, ki bi jih sumili, da se nameravajo v tujini bojevati za teroristične organizacije. Nad osumljenci v državi bodo okrepili nadzor, letalske družbe pa bodo morale izročiti podatke o potnikih, ki bodo potovali na krizna žarišča ali od tam. Prav tako bi začasna prepovedali vrnitve domov britanskim državljanom, ki se bojujejo v Iraku in Siriji.

Velika Britanija je v petek povišala stopnjo teroristične grožnje na "resno" zaradi vse več spopadov v Siriji in Iraku, kjer je IS zasedel pomembne dele ozemlja. Takojšnje nevarnosti napada ni, je pa "zelo verjeten".

Nekateri se niso mogli premikati in se niso mogli rešiti; tam so ležali v agoniji in čakali na smrt. Umrli so grozovite smrti. Uspelo se mi je odvleči stran in rešil me je sosed musliman; tvegal je svoje življenje, da bi me rešil; več kot brat mi je. 12 dni mi je vsako noč nosil hrano in vodo. Nisem mogel hoditi in nobenega upanja nisem imel, da bom ušel, zanj pa je postajalo vse bolj nevarno, da me je tam skrival.

Pričevanje Saida, ki je za las ušel smrti
IS je ameriški otrok na Bližnjem vzhodu
IS je ameriški otrok na Bližnjem vzhodu