Iskanje preživelih so zaradi pomanjkanja reševalnih ladij prekinili, a so ga nato spet nadaljevali. Foto: EPA
Iskanje preživelih so zaradi pomanjkanja reševalnih ladij prekinili, a so ga nato spet nadaljevali. Foto: EPA

Iskanje preživelih so začasno prekinili, saj so ladje z reševalci poslali na pomoč drugim ladjam v težavah. Predstavnik obalne straže je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pozneje povedal, da so reševalne ekipe še naprej na prizorišču nesreče, ni pa jasno, kako dolgo bo iskanje še trajalo.

Po nesreči so posredovale ladje italijanske in irske mornarice ter humanitarne organizacije Zdravniki brez meja. Reševalci so rešili najmanj 370 ljudi, ki so jih prepeljali do Palerma. Odkrili so tudi 25 trupel, drugih prebežnikov s ponesrečene prenapolnjene ribiške ladje pa tudi danes ponoči niso našli, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na krovu ladje naj bi bilo sicer okoli 600 migrantov, kar pomeni, da je pogrešanih še okoli 200 ljudi. Številni potniki, po pričevanju somalijskega potnika okoli 200, naj bi bili v času nesreče zaprti v notranjosti ladje in se jim ni uspelo rešiti.

21-letni somalijski potnik je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa povedal, da se je ladja že takoj po začetku poti izkazala za neprimerno za plovbo, saj naj bi začela v plovilo prodirati voda.

Prijeti domnevni odgovorni za nesrečo
Medtem je italijanska policija v Palermu prijela tri Libijce in dva Alžirca, domnevno odgovorne za sredino tragedijo. Prijeti so se pomešali med preživele, ki pa so jih identificirali in izdali italijanskim oblastem. Peterica je obtožena večkratnih umorov in trgovanja z ljudmi. Po navedbah italijanske policije naj bi prebežnike na čolnu pretepali, številne naj bi zaklenili v podpalubje.

Italijanska obalna straža je sicer danes drugod rešila 241 migrantov, ko sta v težave zašla dva čolna. Že v četrtek pa so v več akcijah v Sredozemlju rešili okoli 1.200 prebežnikov.