Italija naj bi otrokom v šolah dovolila uporabo pametnih telefonov kot učnih pripomočkov. Foto: EPA
Italija naj bi otrokom v šolah dovolila uporabo pametnih telefonov kot učnih pripomočkov. Foto: EPA
Valeria Fedeli
Ministrica za izobraževanje Fedelijeva meni, da sveta mladostnikov ni mogoče ločiti od sveta šole, zato podpira idejo o pametnih telefonih v razredih. Foto: Reuters

"Vidim, da otroci v razredih uporabljajo mobilne telefone. Sveta mladostnikov ni mogoče ločiti od šolskega sveta," je v intervjuju za časopis La Repubblica povedala italijanska ministrica za izobraževanje Valeria Fedeli.

"Če pustimo otroke same s svojimi pametnimi telefoni, bodo najverjetneje naleteli na lažne novice in spletno nasilje. Pod vodstvom učiteljev in staršev pa lahko veliko pridobijo," dodaja 68-letna ministrica, ki je mesto prevzela lani.

Italija je za digitalizacijo učilnic sicer namenila okoli 800 milijonov evrov. Fedelijeva tudi meni, da bo učenje s pomočjo spleta učencem prav tako olajšalo spoprijemanje z vsakodnevnim življenjem, poroča RT.

V podporo ministrici se je oglasil nekdanji italijanski premier Enrico Letta in dejal, da napredka ne gre prezreti in da šole ne bi smeli zapreti pred tehnologijo.

Rienzi: Tudi alkohol del sveta mladostnikov
Ministričine izjave so ponekod naletele na oster odziv. V združenju za zaščito potrošnikov Codacons so njene izjave označili za popoln nesmisel. "Tudi cigarete in alkoholni napitki so del sveta mladostnikov. Bomo zaradi tega dovolili kajenje in pitje med poukom?" se je javno vprašal predsednik Codaconsa Carlo Rienzi.

Psihologi ob tem menijo, da bodo po uvedbi ukrepa šolarji stalno povezani s svetovnim spletom, kar slabo vpliva na njihovo koncentracijo.

Španija, Francija in Švedska uporabo prepovedujejo
Zakonodaja glede uporabe pametnih telefonov pri pouku se sicer med državami močno razlikuje. Španija in Francija njihovo uporabo med poukom zakonsko prepovedujeta, medtem ko na Švedskem 90 odstotkov šol prepoveduje telefone v učilnici, polovica šol pa prepoveduje uporabo telefonov na šolskem območju, še poroča RT.