Italijanska ministrica bi uvedla večji otroški dodatek, do katerega bi bilo upravičenih več ljudi, a Rim se bo moral spoprijeti z nezadovoljstvom Bruslja oziroma Evropske komisije. Foto: EPA
Italijanska ministrica bi uvedla večji otroški dodatek, do katerega bi bilo upravičenih več ljudi, a Rim se bo moral spoprijeti z nezadovoljstvom Bruslja oziroma Evropske komisije. Foto: EPA

V Italiji se namreč spoprijemajo s padanjem rodnosti, ki je v zadnjih letih izrazito. Ministrica je dejala, da bo, če ne bodo ničesar spremenili, v enem desetletju manj kot 350.000 rojstev na leto, to je kar 40 odstotkov manj kot leta 2010.

Za časnik La Repubblica je tako dejala, da bi rada podvojila otroški dodatek, ki zdaj znaša 80 evrov na mesec za družine z nizkim do srednje visokim dohodkom, ob tem pa bi uvedla višji dodatek za drugega in naslednjega otroka. To bi, tako upa ministrica, pare spodbudilo k večjim družinam.

Razširitev dodatka, a ne na premožnejše
Zdajšnja politika glede otroškega dodatka sicer velja za otroke, rojene od 1. januarja 2015 do 31. decembra 2017, dodatki pa staršem pripadajo do otrokovega tretjega leta. Ministrica Lorenzin pa predlaga, da se dostopnost dodatka razširi tudi na tiste, ki so rojeni pred letom 2015, in da se podaljša na obdobje do 2020.

Družinam z višjim prihodkom, tistim, ki imajo obdavčljivi dohodek več kot 25.000 evrov na leto, ta dodatek ne pripada, kar izključuje približno tretjino staršev. Glede na nov predlog bi bil dodatek na drugega in naslednjega otroka 240 evrov na mesec za družine s povprečnimi dohodki in 400 evrov na mesec za revne družine.

"Slika izumirajoče države"
"V petih letih smo na leto izgubili kar 66.000 rojstev. Če to povežemo z naraščajočim številom starih in kronično bolnih ljudi, dobimo sliko izumirajoče države," je dejala ministrica.

Na predlog v Bruslju verjetno ne bodo gledali z odobravanjem. Evropska komisija namreč vse bolj pritiska na premierja Mattea Renzija, da čim hitreje zmanjša proračunski primanjkljaj države, saj mora zmanjšati velik državni dolg.