Številnim pribežnikom pri prečkanju Sredozemskega morja ne uspe in na nevarni poti umrejo. Foto: EPA
Številnim pribežnikom pri prečkanju Sredozemskega morja ne uspe in na nevarni poti umrejo. Foto: EPA

Večina pribežnikov je v Italijo prispela po smrtno nevarni poti iz severne Afrike čez Sredozemsko morje, na katero so se podali v upanju na boljše življenje v Evropi. Največ prebežnikov prihaja iz same Afrike in Bližnjega vzhoda.

Nekaj več kot 53.000 pribežnikov je še vedno nastanjenih v italijanskih namestitvenih centrih. "Italija in predvsem Sicilija plačujeta visoko ceno za nestabilnost v Libiji, a to ceno moramo plačati," je dejal italijanski notranji minister Angelino Alfano.

Notranje ministrstvo skupaj z italijanskim združenjem občin (ANCI) pripravlja načrt, s katerim bi si italijanske regije razdelile nezakonite priseljence in tako razbremenile namestitvene centre na Siciliji.

Alfano prav tako zahteva, da bi reševalno operacijo Mare nostrum, v kateri je nekaj časa sodelovala tudi Slovenija, čim prej prevzele tudi druge evropske države. Če se to ne bo zgodilo, bo Rim po besedah italijanskega notranjega ministra prisiljen sam odločati o nadaljnjem postopanju.

Do ravnanja Italije z begunci je bil kritičen notranji minister nemške zvezne dežele Bavarska Joachim Herrmann, ki je Rim obtožil, da s svojimi ukrepi prispeva k nemškim težavam s priseljenci.

"Dejstvo je, da Italija namenoma ne jemlje bodisi osebnih podatkov bodisi prstnih odtisov (priseljencev), kar pomeni, da lahko za azil zaprosijo v drugi državi, ne da bi se morali vračati v Italijo," je dejal Herrmann in pojasnil, da se je število prosilcev za azil na Bavarskem močno povečalo, v četrtek pa je s 319 prošnjami celo doseglo dnevni rekord.