Elisabetta Alberti Casellati je postala sploh prva predsednica italijanskega senata. Foto: Reuters
Elisabetta Alberti Casellati je postala sploh prva predsednica italijanskega senata. Foto: Reuters
Roberto Fico
Poslanci so za mesto voditelja spodnjega doma parlamenta podprli Roberta Fica iz Gibanja petih zvezd. Foto: Reuters

Populistično Gibanje petih zvezd in desnosredinsko zavezništvo med Ligo in stranko Naprej, Italija, ki se borita za prevlado v novi vladi, sta vendarle sprejela dogovor za imenovanje predsednikov v obeh domovih parlamenta in ju tudi izvolila.

Skladno z dogovorom, ki bo utrl pot razpravi o tem, kdo bo vodil državo, je bil na mesto predsednika spodnjega doma parlamenta oziroma poslanske zbornice izvoljen član Gibanja petih zvezd Fico, mesto predsednice senata pa bo zasedla Alberti Casellatijeva, članica konservativne stranke Naprej, Italija in bližnja prijateljica nekdanjega premierja Silvia Berlusconija.

43-letni Fico je na današnjem glasovanju od skupno 620 glasov dosegel podporo 422 poslancev, 71-letna Alberti Casellatijeva pa je z 240 glasovi od skupno 319 postala prva predsednica senata.

Nova predsednica je bila sicer predlagana šele danes zjutraj, tik pred glasovanjem, potem ko se je v petek v drugem delu glasovanja pojavil zastoj. Njeno izvolitev je omogočil tudi dogovor znotraj desnosredinskega zavezništva glede skupnega kandidata.

Dogovor so sicer sklenili po obdobju napetih pogajanj, kdo bo vodil prihodnjo vladno koalicijo. Gre pa za pomemben korak naprej, saj se bodo tako nadaljnji pogovori med italijanskim predsednikom Sergiem Mattarello in tekmeci za oblikovanje vladne koalicije lahko začeli.

Glavna tekmeca za oblikovanje nove vlade sta ravno Gibanje petih zvezd pod vodstvom Luigija Di Maia, ki je po volitvah 4. marca z 32 odstotki glasov postala najmočnejša stranka v parlamentu, in desnosredinsko zavezništvo z Matteom Salvinijem na čelu.

V preteklih dneh so se sicer v desnosredinskem zavezništvu pojavila trenja, saj je Salvini brez posvetovanja odstavil kandidata za predsednika in s tem razburil Berlusconija, ki ga je obtožil pajdašenja z Gibanjem petih zvezd.

Levi blok zavrača sodelovanje v koaliciji
Oba politična bloka sicer v primeru vodenja vlade napovedujeta sodelovanje s katero koli stranko, ki bo sprejela njun program. Levosredinska Demokratska stranka (PD), ki se je na volitvah na začetku meseca uvrstila na tretje mesto, je medtem zavrnila možnost sodelovanja v koaliciji z njima.