Izbor Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 29 glasov Ocenite to novico!
"Ven Ortega" je eden od številnih napisov, s katerimi protestniki predsednika pozivajo, naj odstopi. Foto: Reuters
       Po državi so postavljene številne barikade, s katerimi želijo prebivalci opozoriti na nevzdržne razmere in vladi dati vedeti, da se ne more igrati z njimi. Pred dnevi smo skušali iti v Rivas, dve uri smo čakali pred barikadami, a brez uspeha, potem pa smo se vrnili domov. Spuščali so samo tovornjake s hrano in avtobuse.       
 Peter Brkan o razmerah v državi
Predsednik Daniel Ortega z ženo in podpredsednico Rosario Murillo. Foto: Reuters
       En Hrvat, ena Srbkinja in ena Slovenka, to so bili edini gostje z našega območja. Ugotavljamo, da Slovenci raje potujejo v Azijo, za katero so tudi letalske karte veliko cenejše kot do sem. Le malo turistov je iz Vzhodne in Srednje Evrope.       
 O strukturi gostov
Peter Brkan je v Nikaragvi odprl novo poglavje svojega življenja, zaradi napetih razmer pa je njegova prihodnost precej negotova. Foto: Osebni arhiv Petra Brkana
Prizor, ki je v zadnjih tednih v Nikaragvi postal že stalnica. Foto: Reuters
Protestnikom se je pridružil tudi nekdanji predsednik Enrique Bolanos, ki se je med drugim udeležil shoda v spomin žrtvam protestov. Foto: Reuters
Protestniki po državi postavljajo barikade. Foto: Reuters
Hostel Ruamoko je v okrožju Popoyo na tihomorski obali Nikaragve, ki je, kot pravi Peter, surferski raj. "Zdaj imamo enega gosta, Londončana, ki je prostovoljec v lokalni bolnišnici, in sem se odločil, ker imamo veliko časa, da bomo povabili osebje iz bolnišnice in jim pripravili piknik." Foto: Osebni arhiv Petra Brkana
Po državi potekajo tudi shodi v podporo Ortegi, ki se ideološko zgleduje po pokojnem venezuelskem predsedniku Hugu Chavezu. Foto: Reuters
To so bili študenti, ne prestopniki - eden od napisov protestnikov. Foto: Reuters

Dodaj v

Slovenec v Nikaragvi: "Kar se zdaj tukaj dogaja, je čista anarhija"

V protestih je umrlo več kot 80 ljudi, ranjenih je več kot 800
29. maj 2018 ob 06:50
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Ljudje so šli na ulice, ker tega ne morejo več prenašati. Standard je že tako porazen, predsednik pa jim je zdaj želel vzeti še nekaj pravic, ob tem pa znižati pokojnine ter povišati socialne prispevke in prispevke za zdravstvo, kar je ljudi pognalo na ulice," pravi Peter Brkan, ki se je pred časom preselil v Nikaragvo in tam s partnerji odprl hostel.

V Nikaragvi že od srede aprila potekajo protesti zaradi socialne reforme. Z njo je želel predsednik Daniel Ortega povišati socialne in zdravstvene prispevke tako za delavce kot delodajalce ter za pet odstotkov znižati pokojnine. Odziv oblasti je bil oster: v nasilnem obračunavanju s protestniki, na čelu katerih so bili najprej upokojenci, takoj pa so se jim pridružili študenti, pozneje pa tudi delavci, kmetje, akademiki in drugi, je umrlo že več kot 80 ljudi, ranjenih je več kot 800. To je najhujše nasilje po revoluciji, ki je državo pretresala v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja.

Protesti so se začeli 18. aprila, kot kažejo zadnja neuspela pogajanja, pa ni videti, da se bo ena največjih političnih kriz, odkar se je levičarski Ortega pred 11 leti vrnil na čelo ene najrevnejših držav v Latinski Ameriki, kmalu končala. Protestniki mu očitajo avtokratično vodenje države, korupcijo in prevelik vpliv na kongres, sodišče, vojsko in volilno komisijo in vztrajajo, da morata Ortega in njegova žena, podpredsednica države Rosario Murillo, ki jima med drugim očitajo tudi nepotizem (vseh njunih sedem otrok je na vplivnih položaji v politiki, gospodarstvu in medijih), odstopiti. Ortega, nekdanji sandinistični upornik, je bil že na oblasti med letoma 1979 in 1990.

"Kar se zdaj tukaj dogaja, je čista anarhija," pravi sogovornik, ki živi blizu Rivasa. V Nikaragvo se je zaljubil pred tremi leti, ko je potoval po njej, in po spletu okoliščin se je odločil, da v njej obrne novo življenjsko poglavje. "Po izgubi službe sem si rekel, zdaj lahko počneš, kar hočeš. Prek spleta sem našel dva partnerja, eden je iz Kanade, drugi iz Amerike, in začeli smo uresničevati načrt o hostlu, ki sem si ga vedno želel odpreti."

Njihov hostel Ruamoko je v okrožju Popoyo na tihomorski obali Nikaragve, ki je, kot pravi, surferski raj. "Hostel smo odprli 26. decembra lani, takrat sem prišel tudi sam sem. Bili smo kar dobro zasedeni, česar smo bili seveda zelo veseli. Potem pa je aprila nastala politična kriza. Poročila spremljam vsak dan in zdi se mi, da je vsak dan slabše. Nihče nima gostov. Včeraj sem šel na pico in sem bil edini gost. Za zdaj ostajam optimističen, toda razmere so res zelo skrb vzbujajoče." Država je zdaj, tudi glede turizma, ki je v večini v rokah tujcev, popolnoma paralizirana. Kolegi, ki so v tem poslu, pravijo, da še nikoli, odkar je Ortega na oblasti, kar je 11 let, niso imeli tako malo gostov, še pove sogovornik.

Reforma, ki je dvignila na noge študente in delavce
16. aprila je bil v uradnem listu objavljen predsedniški dekret, v skladu s katerim naj bi se s 1. julijem povečale socialne obremenitve tako za delodajalce kot delavce, s petimi odstotki pa naj bi bile obdavčene tudi pokojnine. Glede obdavčitve zadnjih so se takoj pojavili očitki, da gre za kršitev ustave, kajti za področje davkov je pooblaščen parlament in to ni pristojnost predsednika. Dvig socialnih prispevkov je še dodatno razjezil prebivalce, ki so predtem ostro kritizirali že (ne)odziv oblasti na velik požar v biološkem rezervatu Indio Maiz, v katerem je zgorelo 5.500 hektarjev gozda, ki je dom domorodnih ljudstev in številnih ogroženih živalskih in rastlinskih vrst.

Nezadovoljni državljani so odšli na ulice. 18. aprila so se na ulice Manague in več drugih mest odpravili študenti, starejši in drugi aktivisti, v prihodnjih tednih so se jim pridružili tudi akademiki, kmetje in podjetniki. Odziv oblasti je bil oster: Ortega je že prvi dan nad protestnike poslal varnostne sile, ki so streljale na neoborožene protestnike. Umrlo je 26 ljudi, med njimi tudi novinar Angel Gahona, ki so ga ustrelili, medtem ko je prek Facebooka predvajal dogajanje pred mestno hišo. V naslednjih dneh so se protesti širili v druga mesta, oblastniki pa so ostro napadli protestnike, da so "agresorji," da nasprotujejo miru in razvoju države. Oblasti so tudi pritisnile na več neodvisnih medijev, da ne smejo predvajati protestnih shodov, več televizij začasno ni moglo oddajati programa, državni mediji pa so se znašli pod veliko cenzuro.

"Sam spremljam neodvisne medije, kot je La Prensa, ki delujejo tudi prek družbenih omrežij, predvsem Facebooka. Objavljajo številne videoposnetke, kaj se dogaja na protestih. Na državni televiziji so s poročanjem o protestih zelo skopi, poročajo pa, da so se vsi zarotili proti predsedniku. Razmere so takšne kot v vsaki diktaturi, če se lahko tako izrazim," pravi Brkan.

Umik reforme protestov ni zaustavil
Tri dni po izbruhu protestov je predsednik Ortega, ki je za izbruh nasilja obtožil protestnike in jih kritiziral zaradi nesprejemljivega vedenja, nasilja in uničevanja, prvič nagovoril državljane in napovedal pogajanja o spremembah socialne reforme. Toda za pogajalsko mizo je povabil zgolj predstavnike delodajalcev in zavrnil predstavnike delavcev. Odziv državljanov je bil pričakovan: protesti so se še okrepili. Združenje delodajalcev COSEP je sporočilo, da so pripravljeni sesti za pogajalsko mizo pod pogojem, da policija konča nasilje, da izpustijo priprte protestnike in da se spoštuje pravica svobode govora.

Kot smo poročali, je takrat podpredsednica Nikaragve in predsednikova žena Rosario Murillo med drugim protestnike označila za "vampirje, ki hočejo kri za hranjenje svoje politične agende", policijsko posredovanje pa označila za legitimno obrambo proti "majhnim skupinicam". Ortega je 22. aprila naznanil popoln umik sporne socialne reforme in napovedal nadaljnja pogajanja o njej, pri čemer je k pogajanjem poleg delodajalcev povabil tudi kardinala Leopolda Brenesa. Cerkev, ki je v Nikaragvi zelo vplivna, naj bi odigrala vlogo posrednika v sporu.

Dan pozneje, 23. aprila, se je na ulicah prestolnice in drugih mest po državi zbralo več deset tisoč protestnikov, študentov, delavcev in podjetnikov, ki so zahtevali odstop Ortege, konec nasilja in konec cenzure medijev. Naslednji dan so oblasti izpustile 200 priprtih protestnikov, pritisk na Ortego pa se ni zmanjšal, vrste protestnikov so se množile, pridružili so se jim tudi kmetje, ki so pozvali k vsesplošni stavki, dokler ne bodo za pogajalsko mizo vključeni predstavniki vseh delov družbe.

Protesti se širijo
V dneh, ki so sledili, so se pritiski na oblasti še krepili, med drugim je zaradi obtožb o čezmerni uporabi sile policije nad neoboroženimi protestniki odstopila vodja policije Aminta Granera, generalna državna tožilka Ines Ramirez pa je napovedala preiskavo smrti protestnikov. 28. aprila so potekali množični shodi za mir in pravico, ki jih je organizirala Cerkev, na katerih se je v Managui, Matagalpi in Leónu zbralo več sto tisoč ljudi. V prestolnico so z ruralnih območij prišli tudi številni kmetje, ki so protestirali proti kitajski gradnji Nikaragovskega prekopa. Dva dni pozneje, 30. aprila, so se na ulice podali tudi podporniki Ortege.

Dogodki na začetku maja so pokazali, da se razmere še ne bodo kmalu umirile: oblasti so zavrnile prihod članov medameriške komisije za človekove pravice, ki naj bi preiskala smrti protestnikov, protesti pa so se nadaljevali in se širili, število žrtev in pogrešanih se je iz dneva v dan višalo. Katoliška cerkev, ki podpira demokratizacijo države in se zavzema za volilno reformo ter svobodne volitve, je 12. maja Ortegi dala tri dni časa, da začne pogajanja. Dan pozneje je predsednik v kratki izjavi pozval h končanju prelivanja krvi, predstavniki vojske pa so sporočili, da se vojska ne bo vključila v represivna dejanja oblasti proti državljanom.

14. maja so oblasti vendarle dovolile vstop članom medameriške komisije za človekove pravice, predstavniki študentov, civilne družbe in zasebnega sektorja pa so od mediatorke, nikaragovske episkopalne konference, prejeli vabilo na pogajanja z vlado.

Pogajanja so po štirih dneh propadla
Večdnevna pogajanja, ki so se začela 16. maja, je spremljalo nadaljevanje protestov. 21. maja je medameriška komisija za človekove pravice v preliminarnem poročilu napisala, da je bilo v protestih ubitih najmanj 76 ljudi, več kot 800 pa je ranjenih. Oblasti navajajo število 18 smrtnih žrtev. Pogajanja so se po štirih dneh končala neuspešno. Mediator v pogajanjih, kardinal Brenese je dejal, da so stališča strani preveč različna, da bi se lahko "nacionalni dialog", kot so poimenovali pogajanja, nadaljeval.

Protesti, žal z novimi smrtnimi žrtvami in ranjenimi, po nekaterih navedbah policije in aktivistov se je v zadnjih dneh število mrtvih še povišalo na 83, ranjenih je več kot 860, se nadaljujejo. Samo v petek so umrli štirje ljudje, enako je bilo v soboto.

Organizacija ameriških držav je Ortego, ki je bil leta 2016 z veliko večino (prejel je 75 odstotkov glasov, potem ko je omejil sodelovanje opozicije v kampanji) izvoljen za nov šestletni mandat, pozvala, naj razpiše predčasne volitve, vsi pozivi mednarodne skupnosti h končanju nasilja pa so za zdaj izzveneli v prazno. Oblasti ocenjujejo, da je zaradi protestov, med drugim zaradi blokad prometnih povezav, v preteklih tednih država utrpela za 250 milijonov dolarjev gospodarske škode.

"Po državi so postavljene številne barikade, s katerimi želijo prebivalci opozoriti na nevzdržne razmere in želijo vladi dati vedeti, da se ne more igrati z njimi. Pred dnevi smo skušali iti v Rivas, dve uri smo čakali pred barikadami, a brez uspeha, potem pa smo se vrnili domov. Spuščali so samo tovornjake s hrano in avtobuse," pove, kako se napete razmere odražajo na vseh ravneh življenja.

"Kot mi pripovedujejo domačini, so predstavniki vojske dejali, da se ne bo vmešavala v dogajanje, domačini pa menijo, da bi se, podobno kot v Egiptu, lahko zgodilo, da bi vojska prevzela oblast," odgovarja na vprašanje, kako domačini v njegovi bližini gledajo na možne scenarije za naprej.

In kaj načrtuje sam?
Partnerja sta mi pred dnevi dejala, naj se, če se ne počutim varnega, vrnem v Slovenijo, pa sem jima odgovoril, da se počutim varnega in da bom ostal, ne nazadnje tudi zato, ker sem vložil v hostel, pojasni in dodaja, da ostaja optimističen, da se bodo razmere vendarle kmalu umirile.

Ksenja Tratnik
Prijavi napako
Komentarji
Marko32
# 29.05.2018 ob 07:05
Socializem deluje vol.145.
tulumba
# 29.05.2018 ob 07:16
Predsednik Borat sestro, ženo in podpredsednico....
Klasičen mafijski despotizem...
nikagaja
# 29.05.2018 ob 07:32
zenska, ovencana z nestetimi prstani, ze ne more kaj pametnega dat od sebe. potrudila se je za svoje otroke, spravila jih je k boljsemu kruhu (beri h koritu), zdaj bi pa rada se kaj vec cvenkov.

kako zalostno je, da lahko en clovek ( no, al pa dva) unici celo drzavo.
zerorez
# 29.05.2018 ob 07:46
Zapomnite si, ko levicarji uspejo in povzrocijo kaos, revscino in nasilje, bodo vedno krivili druge, najraje ZDA, lahko pa tudi katerekoli druge ne-komunisticne drzave. In levicarji v Sloveniji jih bodo srcno branili, tako kot branijo Madurota v Venezueli.
tyhobrahe
# 29.05.2018 ob 07:30
Ortega naj odide in razpis novih predčasnih volitev, bo bolje za vse.
braun
# 29.05.2018 ob 08:19
Ortega je prevratnik, totalitarist, Hitler in Stalin v eni podobi. Za njim ostaja lakota in beda množic, pogrom človekovih pravic, nasilje in smrti nedolžnih delavcev, kmetov, upokojencev, študentov.

Nikaragua in Venezuela sta vzor slovenski levici. Bodimo hvaležni odkritosti slovenske levice v iskrenem malikovanju socializma v Venezueli, Nikaragui, Kubi. Tako vemo, kaj nas čaka, ko pride slovenska levica do vzvodov oblasti,nova državna tvorba Slovenezuagua.

Slovenezuagua, totalitaristični raj demokratičnega socializma na sončni strani alp.
Valentin57
# 29.05.2018 ob 09:31
@komsomolec
njegova žena, podpredsednica države Rosario Murillo, ki jima med drugim očitajo tudi nepotizem (vseh njunih sedem otrok je na vplivnih položaji v politiki, gospodarstvu in medijih),

A to je tudi ameriška zarota?
čak mal noris
# 29.05.2018 ob 09:03
Ko pogledaš to žalost in zraven še Venezuelo, te ima, da bi zahteval zakonsko prepoved oglašanja raznim Kordišem, Tomički in ostalim podobno (ne)mislečim. Kako nor moraš biti, da glorificiraš takšne razmere? Kako prazno ali oprano bučo moraš imeti? Seveda bi zgoraj našteti "delili" usodo ( propad ) vseh nas, če bi nam "vladali", kajne? Bi, ja, my ass!
Sistem vendar JA funkcionira, le več komunizma je še treba dodati, je rekel Kordiš. N O R O !!!
sosman
# 29.05.2018 ob 07:12
Naši rdečkarji imajo bolj slab in selektiven spomin, za njih je vse iz Jugo časov sveto in dobro.

Sicer pa, stalno na raznih substancah je težko bistro mislit.
foxhunt
# 29.05.2018 ob 10:15
Dobro jutro! demokraticni socializem v svojem sijaji. Vse je sovrazni govor, vpraste venezuelce.
ce je to ameriska zarota, potem je zemlja ravna in boljseviki so najvecji kapitalisti, to zadnje bi se verjel, ostalo ne.
johann
# 29.05.2018 ob 09:01
Brez skrbi, tudi pri nas bo tako, ko pridejo na oblast Mesečnik, Kahl in ljubitelj farmacevtk....
Churchill W.
# 29.05.2018 ob 10:56
Mokre sanje Luke Mesca.
Mislim, da bo sedaj svojo pozornost usmeril z Venezuele na Nikaragvo in nam prikazal vzorčen model kaj se zgodi ko družbo vodijo levičarji.

"....kot kažejo zadnja neuspela pogajanja, pa ni videti, da se bo ena največjih političnih kriz, odkar se je levičarski Ortega pred 11 leti vrnil na čelo ene najrevnejših držav v Latinski Ameriki, kmalu končala. Protestniki mu očitajo avtokratično vodenje države, korupcijo in prevelik vpliv na kongres, sodišče, vojsko in volilno komisijo in vztrajajo, da morata Ortega in njegova žena, podpredsednica države...."

Aja, Luka je levičar in pod levičarji so razmere postale nevzdržen za navadno rajo.
paraBellum
# 29.05.2018 ob 10:59
Kobalt

# 29.05.2018 ob 08:02
In zanimivo, da so vse "socialistične" države pod "mednarodnimi" sankcijami. Te uvede zaskrbljena mednarodna skupnost, učinek pa je ravno nasproten od deklariranega, željenega.


Katere sankcije pa so v veljavi proti Nikaragvi?
sosman
# 29.05.2018 ob 09:35
Socializem žal vspodbuja najslabše v človeku, lenarjenje na račun drugega, okoriščevanje, kraja skupnega premoženja itd.
The Matrix
# 29.05.2018 ob 09:08
To dobiš, če imaš Levico na oblasti!
Skippy
# 29.05.2018 ob 11:04
Socializem deluje vol.145.

... v glavah 25% prebivalstva, ki je leno ali nesposobno in bi se radi napajali od dela drugih.
OnionRing
# 29.05.2018 ob 09:26
kaj zddej hoce da mu pomagamo al neki podobnga, ce je mislu da je nikaragva obljubljen raj na zemlji za belega cloveka iz evrope k lahko glumi carja s 500e , njegov problem, skoz vsak teden se jav nek slovenski veljak/veljakinja k je sla v neko neumesno dezelo/drzavo kjer je vse na psu in pol pametuje kako je tm zvet ipd. kaj so to skriti klici na pomoc !? lol , isto una iz arabije zavita do gleznjov dela na crno in se skriva pred oblastmi in govori kako dobr je ziveti v 1001 noc dezeli se posebi zato ker je zenska, omg, rumeno = belo
Seneca
# 29.05.2018 ob 08:18
Čile je dokaz, da je urejena država možna tudi v Južni Ameriki. Potreben je sam nek Pinochet, ki je obrzdal tako komunistične kot tudi divje kapitalistične strasti!
zeuss-zeng
# 29.05.2018 ob 14:08
Ortega ima hudega sovražnika v spranoglavi domači ,, elitni intelegenci ,, ki so intelegentni le toliko da verjamejo kako v ZDA teče med in mleko , domače mleko pa je že po pravilu ,,kislo ,, posebno pa v ,,srednjem,, sloju , ki je žalosten ker je coca-cola nesprejemljivo draga . Če upošptevamo še tuje nevladne organizacije in prikrite US- agenture potem je jasno kam situacija vodi . Seveda Ortega ne sme popustiti in mora nujno obračunati s tistimi , ki bi prodali državo za ,,pest drobiža ,, ...
IndyBob
# 29.05.2018 ob 11:13
Socializem -> Venezuela
Kapitalizem -> Čile

Res težka odločitev!
robespierre
# 29.05.2018 ob 21:54
Levica in socializem je sinonim za korupcijo in revščino. Tudi desnica ni idealna, vendar je vseeno mnogo boljša opcija.
jezernik
# 29.05.2018 ob 13:40
Seneca!!! Vam bi priporočil ;če seveda ne posedujete doma takšno literaturo ;v kar pa MOČNO dvomim;da obiščete najbljižjo knjižnico ali pa knjigarno.Tam si izposodite knjige ,ki historično,na zgodovinskih dejstvih temelječ,opisujejo dogodke polpretekle zgodovine v Čilu.Ugotovili boste ,da tvezite neumnosti,ki ne pritičejo poštenemu človeku.Še bolje bi pa bilo ,da si kar kupite kakšno tako knjigo.Ko vas bo spet prijelo,da bi pisali traparije,da ne rečem še kaj hujšega, boste, s pomočjo take literatue, v kali zatrli vse poizkuse vašega uma ,da bi pisal laži!Naj vam čilski junaki,ki so padli za demokracijo, in to so vsi padli ,ne glede na politično barvo,ODPUSTIJO!
čak mal noris
# 29.05.2018 ob 11:45
@Klipan

Ja, samo nihče pri zdravi pameti ne "glorificira" življenskih razmer v Iraku ali Jemnu, za rszliko od naših "ljubiteljev obupa" v Venezueli in zagotovo tudi v Nikaragvi.
delfino_
# 29.05.2018 ob 11:33
Samo to da se cerkev povsod vmešava pa tudi ni dobro...
sagoza
# 29.05.2018 ob 10:18
vsakega raja je enkrat konec
zeuss-zeng
# 29.05.2018 ob 14:17
Socializem -> Slovenija
Kapitalizem -> Bangladeš
--------------
neverjetno dobro državljanom gre recimo tudi v kapitalističnem,,raju ,, večine afriških držav od Nigerije , konga , zambije do Ugandre itd.Ne vem zakaj se omenja glede kapitalizmu le Švico , Nemčijo ali Švedsko ...
Bivši uporabnik
# 29.05.2018 ob 12:19
IndyBob

Sem šel gledat', kje je IndyBob, na katrega sem repliciral. A je podobno kot fejk_levica izginil. Človek bi se zjokal. Ker to se dogaja povsem po radikalno? Vsi so po putinovsko teroristi, on je pa car... Podobno kot želi biti carski kak Trump. Seveda ni kar vsak proti samovolji, čim je proti samovolji nekoga drugega. Tu debatiramo. Zato po mojem tudi kak admin ne bi smel kar moderirati. To je naloga urednikov. Dolgoročna. Ne takole na kratko... Seveda bodo pa danes potem nekateri samovoljno tudi trdili, da naloga urednika je skrbeti samo za denar. Uredniško politiko pa da naj furajo drugi in celo ... kakšen računalniški admin, politični laik; podobno kot smo počeli in še počnemo, ko laikom dajemo moč, ko niti predpostavimo ne, da za enim pride drugi ... In kom potem nekateri trdijo, da imamo sedaj zasebni kapital da zato, da bi naj eni še lažje govorili isto, kot so oblastni prej... Da naj si svoj medij zamislimo, Ko si prvega prilastijo tudi, če ni ravno njihov. Pa ko jim niti ni cilj, da bi na enem smeli kaj reči vsi, če le govorijo v prid vseh. Zasebne medije, pa javne tudi, zato, da ne bi bili preveč zasebni, da bi mediji sploh bili, in zato, da bi se tokrat smelo kaj reči!

Tako da, ne briše se ljudi brez veze, kot brišejo upravitelji našo celoto, kateri naj bi pa kaj tudi predali, kaj vrnili, kaj nanjo knjižili (ne pa le nase) jo branili ipd. Kot druge briše kakšen diktator... Radikalci ne delajo prav! Pa jih menda ne bomo posnemali?!
tore
# 29.05.2018 ob 11:15
https://socialistworker.org/2018/05/08/nicaraguas-tyrant-and-how-he-switched-sides
Tu en socialist piše, da je Ortega postal liberalec, naklonjen gospodarstvu. Sicer pa, ne pozabit, da je država postala socialistična po volitvah, ker je bilo prej v kapitalizmu katastrofalno. Stvari niso črno bele, razen za vernike, tam ni dvoma.
S temi demonstracijami v državah kjer imajo volitve, mamo v zadnjih letih precej slabe izkušnje, a ne. Sirija, Ukrajina, Armenija. Temu se reče državni udari, plačani in organizirani od ZDA. Zgodovina Nikaragve je pa tako bogata z vmešavanji "najbolj demokratične" države na svetu.
Bivši uporabnik
# 29.05.2018 ob 11:14
PS

Bi rad, da bi se zadeve uredile. Pa se ne bodo... Točno zato, ker se na splošno ne dojame, na kar obračam pozornost.

V ZRN je vzajemni kapital ustavnopravno lastniško javni. Ne državni in javni le po namenu, sicer pa upraviteljev oz. od nikogar, pač pa šele s tako opredelitvijo sploh od nekoga. Na ta način se mora celoto ločeno od upraviteljev sploh šele res opredeliti. Da si upravitelji, kot so upraviteljica Država, občine itd itd in oblast ne prilastijo identitete celote. Seveda da celota ni upraviteljica. Ne pa da je, kot zadevo 'gasi' potem skladno z diktaturami ali vojsko še kakšen socializem. Češ kako da da je levo in kako da ljudstvo vizavi oblasti on priznava ...

Dokler ZRN recept ne bo splošen, bo očitno spet vedno slabše. Tudi v ZRN bi pa oblast rada večja pooblastila. Tako da ...
feminist
# 29.05.2018 ob 11:07
@fejk_levicar:
Kaj mislite, kje ljudje vseeno bolje živijo, v Venezueli, Nikaragvi....ali v "osvobojenih in demokratiziranih" Libiji, Jemnu, Iraku.....??

po novicah sodec je v vseh omenjenih drzavah priblizno enako stanje.
torej je bila v, kot jim ti pravilno pravis, "osvobojenih in demokratiziranih" drzavah potrebna nesmiselna vojna, da se je doseglo enako stanje kot v levicarskih drzavah kjer ni bilo vojne.
kvaliteta

in pa seveda:
Predsednik Daniel Ortega z ženo in podpredsednico Rosario Murillo

brez veze sploh kaj povedat.
GeorgeB
# 29.05.2018 ob 10:30
Ne morem mimo tega, da je tale situacija z Ortego ista, kot pri nas s SD in DeSus...

Protestniki mu očitajo avtokratično vodenje države, korupcijo in prevelik vpliv na kongres, sodišče, vojsko in volilno komisijo in vztrajajo, da morata Ortega in njegova žena, podpredsednica države Rosario Murillo, ki jima med drugim očitajo tudi nepotizem (vseh njunih sedem otrok je na vplivnih položaji v politiki, gospodarstvu in medijih), odstopiti. Ortega, nekdanji sandinistični upornik, je bil že na oblasti med letoma 1979 in 1990.
pedalski
# 31.05.2018 ob 13:23
Turboboost, mafijski obračuni. Te države so znane da imajo največ umorov na svetu. Jaz ne razlikujem če me ustreli oblast ali pa nek mafijec.
Turboboost
# 29.05.2018 ob 23:31
pedalski: kaj se pa dogaja v državah, ki si jih naštel? Zadnji neredi so bili v Hondurasu po volitvah pred meseci, vse skupaj se je kar hitro umirilo. Kolega se je pred kratkim vrnil iz Gvatemale in ni omenjal nobene revolucije. O teh državah bi lahko pisali v rubriki Ture avanture...
Chopin
# 29.05.2018 ob 18:31
državljani so odšli na ulice. 18. aprila so se na ulice Manague in več drugih mest odpravili študenti, starejši in drugi aktivisti, v prihodnjih tednih so se jim pridružili tudi akademiki, kmetje in podjetniki. Odziv oblasti je bil oster: Ortega je že prvi dan nad protestnike poslal varnostne sile, ki so streljale na neoborožene protestnike. Umrlo je 26 ljudi, med njimi tudi novinar Angel Gahona, ki so ga ustrelili, medtem ko je prek Facebooka predvajal dogajanje pred mestno hišo.

Cudim se da se o Nikaragvi vec ne poroca, sploh ce je res tak kaos, mrtvi itd. Medtem ko vsak sum terorizma na prvi strani zahodnih medijev in njihovih copycatov.

Tudi novic iz Afrike prakticno ni.
GORILA
# 29.05.2018 ob 13:21
Socializem -> Venezuela
Kapitalizem -> Čile

Res težka odločitev!


Socializem -> Slovenija
Kapitalizem -> Bangladeš

Res težka odločitev!
Bivši uporabnik
# 29.05.2018 ob 12:29
Drugače pa, neglede na mojo jezo, kot večinoma, dober članek K. T. Ne poznam novinarke, a kar dobro razmišlja. Vem pa, da kaj napisati in preživeti i enostavno. Sam nisem nič. Le oči bi komu odprl, da bi jih potem kdo vsem...
Bivši uporabnik
# 29.05.2018 ob 11:58
IndyBob

Blizu si. Dopusti (vsaj za hip, pa še kdo) da je tudi socializem desno. Da je leva frakcija desne opcije. Oblasti naklonjene. Zakaj? Zato ker on 'ščiti' družbo pred neko oblastjo z neko drugo oblastjo. Z oblastjo, po vojno, ne pa lastniško pravno pred vsako oblastjo, tudi pred svojo lastno... Tisti 'salto mortale' se naredi pa v ustavi (edino tu, ta je pomembna, ali pa ustavno pravo v kašni drugi obliki, kot nemški Osnovni zakon), kjer vzajemni kapital loči od subjektov, ki upravljajo. Ma ja. tudi od subjekta upravitelja Države.

Ko se celoto ločeno od upraviteljev predeli, upravitelji postanejo celoti lastniško-pravno zavezani. Za knjiženje gre, kar mora pa vseeno neka oblast ustavnopravno pa narediti. Nek upravitelj. Najlažje to naredi ob ponovnem konstituiranju, kasneje pa lahko težje...

Tako da tam ta potem da ni več državni. Seveda pa tudi od nobenega subjekta, ki bi se nad celoto povzpel ne. Od celote postane. Ta postane ustavnopravni makro-subjekt lastni. Ki pa je noben ločeno od ostalih pravno ne morev predstavlčjati. Zastopati jo vsak mora, le ptedstavljati ne. Ji mora ostai zavezan lastniško-pravno, pogodbeno, knjigovodsko, ji kaj predati itd.

Celoto se tokrat opredeli ločeno od subjektov upraviteljev. Ločeno od upravitelja Združeno delo, od upravitelja subjekta Države ipd. Družba npr. ni upraviteljica. Celota ni. Nobena oblast se sedaj ne sme identificirati s celoto. Celota je prva, ne pa kakšna oblast! Socializem pa podobno radikalno kot v kakšni drugi diktaturi trdi, da pa družba je upravitelj. Enako trdijo tudi kakšni kvazi demokrati. Da je družba enako oblast, upravitelj enako družba ... Se kot upravitelji kar izenačijo z družbo, seveda ato, da dobijo vsa pooblastila... da se jara kača ponovi....
Bivši uporabnik
# 29.05.2018 ob 11:38
feminist

Nikjer več ne vidim @fejk_levicarja, na katerega repliciraš. Ob njem bi rad povedal, da je problem dejansko v tem, da se nasplošno misi, kako da je socializem levo. Mi tako mislimo pa še bolj od ostalih. Verjetno da je res prav levo rešitev, neka bolj družbi naklonjena opcija in ne kakšna taka, ki bi bila naklonjena oblasti. Problem je, ker je tudi socializem v bistvu desno. Samo leva frakcija desnih opcij. Kot opcija zagovarja zaščito družbe pred oblastjo z neko (drugo) oblastjo. Zagovarja vojaška pooblastila, večja pooblastila oblasti in upraviteljev ipd.

Desno, in niti levo na desni, ni rešitve. Tudi kvazi levo ni rešitev. Res levo pa mogoče vseeno ja. Toda res levo sploh ni kakšen socializem! Levo je npr. ZRN, je kakšen liberalni kapitalizem. Ne kvazi liberalen. Seveda pa tudi Nemčija ni taka po svoji volji.

ZRN ima po vojni zaradi nezaupanja v njeno lastno oblast in upraviteljico Državo, v kakšno naci partijo, ki na koncu iti nacije ne prizna, pač pa jo izrine, vzajemni del kapitala lastniško-prano in na ustavnopravnem nivoju (ustave oni nimajo, imajo Osnovni zakon) ločenega od upravitekjev, od Države ... in si ga slednji ne smejo lastiti po kakšni ustavi ali po kakšnem vojaškem pravu. Nimajo povečanih pooblastil.

Niti upraviteljica Država ne. Družba sama pa ne sme biti upravitelj, ker če se reče da je, takoj spet kak upravitelj vskoči namesto nje in celoto izrine, si vse prilasti ... Socializem je res samo 'fejk_levica'. V tem je pa keč.

Ne vem sicer, če je @fejk_levica prav to želel povedati. Da vsi, ki sicer za levo navijajo, potem navijajo za kakšno fejk levo in v bistvu spet desno, za kakšno oblast in za kakšno tako ustavo ali sistem, s katero in v katerem si oblast in upravitelj (najprej kar subjekt Država, ki upravitelj je) kar smejo prilastiti identiteto celote. V socializmu, v fejk demokracijah, v diktaturah vseh, v desnem kapitalizmu, v radikalnem še sploh, v vojnah ...
Churchill W.
# 29.05.2018 ob 11:04
"....podpredsednica Nikaragve in predsednikova žena Rosario Murillo med drugim protestnike označila za "vampirje, ki hočejo kri za hranjenje svoje politične agende", policijsko posredovanje pa označila za legitimno obrambo proti "majhnim skupinicam".

In tu je dokaz, da je tudi pri nas glavna opozicijska stranka, ki zase pravi, da je desna stranka v svojem osnovnem bistvu levičarska.

Za levičarje v Nikaragvi so protestniki vampirji, za naše desničarje nekaj let nazaj pa zombiji.

Bistvo pa je povsod in med vsemi enako - vsi si želijo oblast in pripravljeni so jo obdržati za vsako ceno!
MrBobRock
# 29.05.2018 ob 10:49
Ocitno se se zdaj ne ve kaj pomeni beseda anarhija in se jo uporablja namesto besede kaos
nikoli
# 30.05.2018 ob 07:49
@zeuss-zeng
# 29.05.2018 ob 14:20
Prijavi neprimerno vsebino
johann
Brez skrbi, tudi pri nas bo tako, ko pridejo na oblast Mesečnik, Kahl in ljubitelj farmacevtk....
----------------
seveda pa bo tvoj ,,veliki vodja ,, vse uredil z levo -pardon - desno roko , tako kot je v letu 2004-2008 ko nam je ,,prigaral ,, 50 miljard pufa ,....


Za puf so krivi samni desničarji kot npr. SD Rigenik (lej ga hudiča, država je odpisala dolgove, palačali smo mi, nato je ponovno odkupil po diskontni ceni in prodal za dvojno), pa SD Šrot, pa LDS Bavčar, ++++...
Levičarji (kot npr. Zvon) so prispevali sorazmerno majehen delež.
pedalski
# 29.05.2018 ob 20:31
V Nikaragvi je levo le to, da imajo Rusijo kot zaveznico. Že dolgo je znano, da levo-desno nima veze z ekonomsko ureditvijo, temveč je le preprosta uvrstitev glede na zaveznika. Če si zaveznik z Rusijo si levi, če si z ZDA, si desni.

Sicer razmere niso prav nič drugačne v ostalih državah v regiji, Honduras, Salvador, Belize, Gvatemala, Mehika, edino Kostarika je malo bolj urejena, ker več ali manj sloni na turizmu (tudi turistični deli Mehike funkcionirajo v redu). Članek je samo eno nabijanje, samo ker je ruska zaveznica in jo je treba izpostavljati.
Bivši uporabnik
# 29.05.2018 ob 11:04
Razmere so takšne kot v vsaki diktaturi, če se lahko tako izrazim," pravi Brkan.

Noben subjekt, ki upravlja, ne bi celote ustavnopravno opredelil ločeno od subjektov, ki upravljajo, pač pa se vsak hoče uturiti namesto celote. Z oblastjo ščitijo družbo pred oblastjo ... jara kača. Po vojaško... Najprej desni odkrito ne šljivijo celote, se po vojaško postavijo nad vse, potem se pa kot kvazi levi magari tudi uturijo namesto celote, češ da celota da je oblast, oblast da celota, družba da upravlja, upravitelj da je družba ...
slawolog
# 29.05.2018 ob 09:40
Madura so po zmagi pozdravile nepregledne množice ljudi.
zeuss-zeng
# 29.05.2018 ob 14:20
johann
Brez skrbi, tudi pri nas bo tako, ko pridejo na oblast Mesečnik, Kahl in ljubitelj farmacevtk....
----------------
seveda pa bo tvoj ,,veliki vodja ,, vse uredil z levo -pardon - desno roko , tako kot je v letu 2004-2008 ko nam je ,,prigaral ,, 50 miljard pufa ,....
Mimobeznik
# 29.05.2018 ob 08:55
So priznali Abhazijo in Osetijo v zameno za ruski kredit, ma jim kej dosti ne pomaga.
Kobalt
# 29.05.2018 ob 08:02
In zanimivo, da so vse "socialistične" države pod "mednarodnimi" sankcijami. Te uvede zaskrbljena mednarodna skupnost, učinek pa je ravno nasproten od deklariranega, željenega.
KLIPAN
# 29.05.2018 ob 10:36
@zerorez
"Zapomnite si, ko levicarji uspejo in povzrocijo kaos, revscino in nasilje, bodo vedno krivili druge, najraje ZDA, lahko pa tudi katerekoli druge ne-komunisticne drzave. In levicarji v Sloveniji jih bodo srcno branili, tako kot branijo Madurota v Venezueli."

Nekateri pozabljajo na totalno uničene Irak, Libijo, Sirijo, Jemen....
Kaj mislite, kje ljudje vseeno bolje živijo, v Venezueli, Nikaragvi....ali v "osvobojenih in demokratiziranih" Libiji, Jemnu, Iraku.....??
5tane
# 29.05.2018 ob 07:21
Tudi nam v kvazi kapitalizmu se obetajo taki časi. Razmere tam so take samo zato, ker jim kapitalistične države kradejo resorse in rušijo vlade.Nima veze z socializmom ali kapitalizmom. Za vse je zadosti, samo za pohlep ne.
KLIPAN
# 29.05.2018 ob 10:39
Dragi desni prijatelji, a se vam ne zdi vsaj malo smešno, da komentirate države, ki vseeno delujejo, če vemo, da so vaši vzorniki totalno porušili Libijo, Irak, Sirijo, Jemen....in ubili milijon civilistov in sprožili največji begunski val po drugi svetovni vojni?
Kazalo