Dolina Beka leži na vzhodu Libanona. Foto: Reuters
Dolina Beka leži na vzhodu Libanona. Foto: Reuters

O eksploziji je poročala libanonska televizija Al Manar, ki je v lasti šiitskega gibanja Hezbolah. Izraelska vojska poročil o napadu ni komentirala.

Napad se je zgodil v goratem in odročnem področju blizu mesta Sagbein v zahodnem delu doline Beka. Vir pri libanonskih varnostnih silah je za agencijo Reuters povedal, da je vzrok za eksplozijo izraelski zračni napad, v katerem so uničili svoje brezpilotno letalo. Za zdaj še ni jasen vzrok strmoglavljenja izraelskega brezpilotnega letala.

Lani je Izrael na daljavo razstrelil vohunsko napravo, ki je bila skrita ob cesti na jugu Libanona in so jo odkrili pripadniki Hezbolaha. V eksploziji je bil ubit en pripadnik gibanja, ki je pozneje v povračilnem napadu sprožilo bombo ob meji z Izraelom, pri čemer sta bila ranjena dva izraelska vojaka.

Izrael je od začetka konflikta v Siriji izvedel več zračnih napadov na njenem ozemlju, katerih tarča naj bi bilo orožje, ki je bilo domnevno namenjeno Hezbolahu v Libanon.

Na začetku letošnjega leta je bilo v izraelskem helikopterskem napadu na sirsko ozemlje ubitih več pripadnikov Hezbolaha in iranski general. Hezbolah je dva dni pozneje odgovoril z raketnim napadom, v katerem sta bila na meji ubita dva izraelska vojaka.

Izrael in Hezbolah veljata za zagrizena sovražnika, ki sta se leta 2006 zapletla v 34-dnevno vojno, v kateri je bilo ubitih nekaj sto ljudi.