Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je na sestanku s predstavniki opozicije Olegom Tjanjbokom (desno), Vitalijem Kličkom (drugi desno) in Arsenijem Jacenjukom (tretji desno) ponudil mesto v novi vladi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je na sestanku s predstavniki opozicije Olegom Tjanjbokom (desno), Vitalijem Kličkom (drugi desno) in Arsenijem Jacenjukom (tretji desno) ponudil mesto v novi vladi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Pravosodna ministrica Olena Lukaš je dejala, da bodo z ulic Kijeva postopoma odšli tako protestniki kot varnostne sile. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ukrajina: Vodji opozicije premierski stolček

"Če se bo Jacenjuk odločil prevzeti položaj, se bo sprejela odločitev o odstopu vlade," je dejala pravosodna ministrica Olena Lukaš. "Predsednik je prepričan, da bo sodelovanje z opozicijo pripomoglo k enotnosti države in izvedbi nujnih reform," je dodala.

Pred srečanjem je ukrajinski notranji minister Vitalij Zahračenko dejal, da glede na dogodke v Ukrajini krize ne bo mogoče rešiti na miren način, protestnike pa je obtožil, da ne obvladujejo skrajnežev v svojih vrstah in da kopičijo orožje.

Ukrajinski predsednik je poleg preoblikovanja vlade, kar naj bi se zgodilo že naslednji teden, obljubil tudi razpravo o spremembah sporne zakonodaje, ki omejuje protestniška gibanja, in amnestijo za priprte protestnike, ki niso zagrešili hujših kaznivih dejanj.

Nasilje se nadaljuje
V središču Kijeva so v noči na soboto znova izbruhnili posamezni spopadi med protestniki in vladnimi silami ter tako prekinili 36 ur trajajoče premirje. Protestniki so v policiste metali kamenje, granate in molotovke, policija pa je odgovorila z uporabo solzivca in gumijastih nabojev. Demonstranti so zažgali tudi nekaj barikad, v spopadih je bilo ranjenih več ljudi, nasilje pa se je iz Kijeva razširilo tudi v druge dele Ukrajine.

So se pa protesti medtem razširili tudi na vzhod in sever Ukrajine, kjer je predsednik Janukovič močnejši kot v Kijevu in na zahodu države.
Demonstracije v podporo ukrajinski opoziciji so bile danes tudi v več evropskih mestih, med drugim v Parizu, Varšavi in Vilni. Demonstranti še vedno zasedajo upravno poslopje v Lvovu na zahodu Ukrajine.

Umrlo osem ljudi
V nasilju, ki je izbruhnilo v protestih, sta danes umrli še dve osebi. V eni od Kijevskih četrti so našli mrtvega policista, v bolnišnici pa je umrl ranjeni protestnik. Število žrtev se je tako povišalo na osem.

Množični protesti v Ukrajini so se začeli že konec novembra, potem ko Janukovič pod pritiskom Rusije ni podpisal pridružitvenega sporazuma z EU-jem. Protesti so se okrepili preteklo nedeljo, potem ko je prejšnji teden parlament na sporen način potrdil novo zakonodajo, namenjeno zatrtju protestnega gibanja.

Ukrajina: Vodji opozicije premierski stolček