Za volivce so po eni od anket najpomembnejša vprašanja stanje gospodarstva, racionalizacija japonskega parlamenta in izboljšanje programov otroškega varstva, s čimer bi povečali delež zaposlenih žensk. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Za volivce so po eni od anket najpomembnejša vprašanja stanje gospodarstva, racionalizacija japonskega parlamenta in izboljšanje programov otroškega varstva, s čimer bi povečali delež zaposlenih žensk. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Volitve na Japonskem
Volitve so minile ob nizki volilni udeležbi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Japonski mediji poročajo, da je Abejeva Liberalnodemokratska stranka (LDP) osvojila 325 sedežev v 475-članskem parlamentu. Njena koalicijska partnerica budistična stranka Nova Komeito pa 35. Glavna opozicijska Demokratična stranka je osvojila 73 sedežev, poroča britanski BBC.

Abe je bil izvoljen leta 2012 in je z reformami gospodarskega programa Abenomics ali "abenomika" poskušal spodbuditi javno porabo in tiskanje denarja. Po začetni gospodarski rasti je Japonska zdrsnila v recesijo v drugi polovici letošnjega leta. Mnogi vzrok iščejo v zvišanju davka na dodano vrednost s petih odstotkov na osem.

Hud udarec gospodarstvu
60-letni Abe, ki ima še dve leti do konca mandata, je hotel davek na dodano vrednost v letu 2015 zvišati na deset odstotkov, a se je premislil in se odločil za sklic predčasnih volitev. Tretje največje gospodarstvo na svetu se je v tretjem četrtletju skrčilo za 1,9 odstotka na letni ravni, kar je več od predvidenih 1,6 odstotka.

Dvig davka na dodano vrednost, s katerim naj bi reševali problem enormnega javnega dolga in visokih stroškov za socialo, je zadal hud udarec Abejevim načrtom za zmago nad trdovratno deflacijo.

Opozicija ni izkoristila priložnosti
Čeprav konservativni Abe med volivci ni bil izrazito priljubljen, slabo organizirana opozicija tega ni znala izkoristiti. Kljub škandalom, v katere so vpleteni nekateri njegovi ministri, in ob nasprotovanju večjega dela javnosti ponovnemu zagonu jedrskih elektrarn bo vladajoča stranka očitno ohranila tako rekoč vse sedeže v parlamentu.

"Te volitve bodo presodile o gospodarski politiki, imenovani abenomika, ki jo poskušamo uresničiti," je pred odhodom na volišča dejal Abe. Njegov program, ki ga je sprožil konec leta 2012, je poživil japonski borzni trg in znižal vrednost jena, kar so pozdravili tako investitorji kot izvozniki.

Nižanje življenjskega standarda
Po drugi strani je njegova politika povečala neenakost, ustvarila slabo plačana delovna mesta in omejila socialne prejemke, poleg tega pa še povečala japonski javni dolg, ki je dvakrat večji od bruto domačega proizvoda in eden največjih med razvitimi državami.

Opozicija mu zameri odločitev za okrepitev vloge japonske vojske, njegov obisk v spornem svetišču Jasukuni, kjer so pokopani tudi japonski vojni zločinci, in prizadevanja za ponoven zagon jedrskih elektrarn, ki so bile ustavljene po katastrofi v Fukušimi.

Volitve so minile ob nizki volilni udeležbi. Do 18. ure po lokalnem času je na volišča prišlo okoli 35 odstotkov volilnih upravičencev, kar je skoraj sedem odstotnih točk manj kot na volitvah leta 2012.