Savdska Arabija trdi, da skuša zminimalizirati žrtve med civilisti, a statistika kaže drugače. Foto: Reuters
Savdska Arabija trdi, da skuša zminimalizirati žrtve med civilisti, a statistika kaže drugače. Foto: Reuters
Savdijci so v Jemnu posredovali, da bi omejili moč Hutijev, ki jih podpira Iran. Foto: Reuters

Navedbe britanskega časopisa so v nasprotju s trditvami savdske vlade, ki jo podpirajo tako ZDA kot Velika Britanija, da skuša Riad minimalizirati žrtve med civilisti.

Raziskava, ki jo je za Guardian izvedla Yemen Data Project (YDP), skupina akademikov, borcev za človekove pravice in aktivistov, pomeni dodaten pritisk na koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije, ki ji že od samega začetka napadov v Jemnu očitajo kršenje mednarodnega humanitarnega prava.

Britanska javnost podpori Westminstra savdskim napadom ni naklonjena, še zlasti, ker je Velika Britanija Savdski Arabiji od začetka ofenzive v Jemnu prodala za 3,3 milijarde funtov orožja, britansko vojaško osebje pa deluje v savdskem poveljniškem in nadzornem centru, od koder usklajujejo zračne operacije. Dva britanska parlamentarna odbora sta sicer pozvala k zamrznitvi prodaje orožja, dokler se ne izvede neodvisna preiskava.

"Pretirane številke"
Riad številkam YDP-ja oporeka, češ da so "izjemno pretirane", ob tem pa je podvomil o točnosti metodologije, saj trdijo, da objekte, ki so bili morda sicer res še pred letom dni šole ali bolnišnice, danes uporabljajo uporniki.

Neodvisne raziskave, ki temeljijo na splošno dostopnih virih, sicer opažajo več kot 8.600 zračnih napadov na Jemen med marcem 2015, ko se je savdska ofenziva začela, in koncem avgusta letos. Od tega naj bi jih 3.577 zadelo vojaške tarče, 3.158 pa nevojaške. Kjer se ni dalo ugotoviti, ali je šlo pri napadeni lokaciji za civilno ali vojaško, so napadi označeni kot "neznani", tako pa je zaznanih 1.882 incidentov.

Savdska Arabija je v Jemnu lani posredovala, da bi tako podprla jemensko vlado proti upornikom iz vrst šiitskega ljudstva Huti, ki jih podpira Iran in ki imajo nadzor nad prestolnico Sano. Po podatkih Združenih narodov je bilo v 18 mesecih zračnih obstreljevanj ubitih več kot 10.000 ljudi, od tega 3.799 civilistov.