Julija Skripal je za medije spregovorila prvič po marčevskem napadu. Na grlu ima vidno brazgotino. Foto: Reuters
Julija Skripal je za medije spregovorila prvič po marčevskem napadu. Na grlu ima vidno brazgotino. Foto: Reuters
Julija Skripal
Zdravljenje je bilo boleče, je dejala. Foto: Reuters
Julija Skripal spregovorila za medije

Napad se je zgodil 4. marca v Salisburyju, Velika Britanija pa je zanj okrivila Rusijo. Britanske oblasti pravijo, da je bil napad izveden z živčnim strupom novičok, ki ga je razvijala sovjetska vojska v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja.

"Dejstvo, da je bil uporabljen živčni strup, je šokantno," je v izjavi za Reuters dejala Julija Skripal. "Moje življenje se je obrnilo na glavo," je dejala. "Dolgoročno si želim, da bi se vrnila v svojo državo."

33-letno Julijo so z očetom našli nezavestna na klopi v Salisburyju, po napadu pa je bila 20 dni v komi. "Zbudila sem se ob novici, da sva bila zastrupljena," je dejala. "Ne želim navajati podrobnosti, a zdravljenje je bilo invazivno, boleče in vznemirjajoče."

Zdravniki so se nekaj časa sicer bali, da sta morda oba bolnika dobila možganske poškodbe. Sergej Skripal je bil nekaj časa v kritičnem stanju, iz bolnišnice pa so ga odpustili 18. maja.

Pripravljena izjava, brez vprašanj
Za Reuters je dala izjavo prek britanske policije. Julija Skripal je namreč na nerazkriti lokaciji v Londonu, do zdaj pa je mediji niso videli. Za Reuters je pripravila pisno izjavo tako v angleškem kot ruskem jeziku, v kamero pa je govorila v ruščini. Po izjavi ni želela odgovarjati na vprašanja.

Potem ko je Reuters objavil videoposnetek izjave Julije Skripal, so z ruskega veleposlaništva v Londonu sporočili, da so veseli, da je Julija "živa in zdrava", a da je Rusija vseeno zaskrbljena. Kot so dejali, verjamejo, da je izjavo napisal nekdo, ki mu je angleščina prvi jezik, in da je bila nato prevedena v ruščino.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je dejal, da meni, da je Julija Skripal govorila pod prisilo. Samo z njo niso bili v stiku, je dejal. Moskva od britanskih oblasti zahteva, da sami govorijo z Julijo, domnevno zato, da se prepričajo, da se odloča svobodno in da ni pod prisilo.

Julija Skripal se je ruskemu veleposlaništvu zahvalila za ponujeno pomoč in jo zavrnila. Za Reuters je poudarila, da nihče razen njiju ne govori v njenem imenu in v imenu njenega očeta.

Zahod obtožil Rusijo
Napad v Salisburyju je bil prvi znan primer uporabe vojaškega živčnega strupa na evropskih tleh po drugi svetovni vojni. Po dogodku so Velika Britanija in njene zahodne zaveznice izgnale veliko ruskih diplomatov. Moskva vztrajno zanika vpletenost v napad, britanske obveščevalne službe pa je obtožila, da so priredile napad, da bi spodbudile protirusko histerijo.

Kot poroča Reuters, motiv za napad ni znan. Tudi logika, po kateri je bil uporabljen strup, ki ima tako očitne povezave z Rusijo oziroma Sovjetsko zvezo, ni jasna.

Julija Skripal spregovorila za medije