Smrt rudarjev je šokirala južnoafriško javnost. Foto: EPA
Smrt rudarjev je šokirala južnoafriško javnost. Foto: EPA

Preiskovalna komisija, ki jo je predsednik Južne Afrike Jacob Zuma imenoval, potem ko so 16. avgusta lani po tednu dni stavke rudarjev policisti streljali na stavkajoče, je ugotovila, da je policija lagala glede smrti 34 rudarjev.

Policiji preiskovalci tudi očitajo, da je ponarejala in skrivala dokumente, lagala o obstoju drugih dokumentov ter dajala lažne navedbe o dogajanju.

"Pridobili smo dokumente, ki po našem mnenju kažejo, da policijska različica dogodkov v Marikani ne ustreza resnici," je sporočila komisija. Policija je doslej zatrjevala, da so ravnali v samoobrambi, potem ko so protestniki ubili dva njihova kolega.

Na policiji niso želeli komentirati ugotovitev komisije in so dejali le, da komisija še ni končala dela. Komisija bo namreč zasedala še do sredine prihodnjega tedna, da bi lahko preiskovalcem omogočili preučitev "na tisoče strani".

Sicer nezakonito stavko so rudarji v rudniku platine začeli z zahtevo po 200-odstotnem zvišanju plač, saj po njihovem mnenju plača v vrednosti 4.000 randov (390 evrov) ni bila pravična. Sledil je izbruh spopadov med rivalskimi sindikati.