Poročila iz Jube so skopa, večinoma pa prihajajo iz vrst Združenih narodov, ki v svojem oporišču gostijo že 20 tisoč beguncev iz mesta. Foto: Reuters
Poročila iz Jube so skopa, večinoma pa prihajajo iz vrst Združenih narodov, ki v svojem oporišču gostijo že 20 tisoč beguncev iz mesta. Foto: Reuters
Predsednik Južnega Sudana Salva Kiir
Julija letos je predsednik Salva Kiir po razpustitvi vlade odpustil tudi podpredsednika Rieka Macharja, s čimer naj bi se zmanjšal obseg vladnega osebja. Machar mu je odgovoril, da je to korak proti diktaturi. Foto: Reuters
Srditi spopadi v najmlajši afriški državi

Ob predstavitvi poročila o krvavih dogodkih v Južnem Sudanu v Varnostnem svetu Združenih narodov je bilo izpostavljeno, da je mogoča večja državljanska vojna v najmlajši članici Združenih narodov, saj spopadi večinoma potekajo po etničnih ločnicah med narodoma Dinka in Nuer.

Po udaru dva dni spopadov
Po nedeljskem poskusu državnega udara proti predsedniku Salvi Kiiru so se spopadi v južnosudanski prestolnici nadaljevali vse do torka zvečer, pri čemer je po ocenah diplomatov ZN-a umrlo več sto ljudi, najverjetneje med 400 do 500. Po besedah francoskega veleposlanika Gerarda Arauda, ki predseduje Varnostnemu svetu ZN-a, se je v oporišče Združenih narodov v Jubi zateklo že več kot 20 tisoč ljudi.

Napad na sestanku vladajoče stranke
V torek je Kiirova vlada sporočila, da je aretirala desetih vidnejših politikov; med njimi prevladujejo nekdanji ministri, tudi nekdanji finančni minister. Po trditvah Salve Kiira je skupina vojakov, zvestih nekdanjemu podpredsedniku Riek Macharju, v nedeljo ponoči na sestanku vladajoče stranke SPLM skušala izvesti državni udar, a so bili uporniki premagani, nato pa je bila v razglašena policijska ura, ki traja od mraka do zore.

Pol leta krize preraslo v spopade
V ponedeljek so se spopadi že umirili. Vlada je trdila, da je položaj povsem pod nadzorom, toda v torek so na novo izbruhnili spopadi blizu predsedniške palače. Po predvidevanjih je Riek Machar pobegnil s skupino zvestih vojakov. Machar in večina aretiranih politikov so bili člani vlade, ki je bila razpuščena julija letos, vse od takrat pa je v državi vladala velika politična napetost.

Riek Machar je ob Salvi Kiiru že tri desetletja osrednja figura južnosudanske politike in s tem boja za neodvisnost juga. Machar je pripadnik naroda Nuer, medtem ko je Kiir Dinka, omenjena naroda pa gojita že zgodovinsko nezaupanje drug do drugega, ker so Nuerji po izročilu poljedelci, Dinke pa živinorejci.

Najmlajša država globoko razdeljena
Južni Sudan je po polstoletnem boju za neodvisnost "de facto" postal samostojna država z mirovnim sporazumom leta 2005, ko je sudanska vlada v Kartumu privolila v avtonomijo in referendum o odcepitvi juga. Referendum 9. julija 2011 je potrdil novo državo, ki pa vse od takrat išče stabilnost, saj je z nafto bogata, a izjemno nerazvita dežela globoko razdeljena po etničnih in političnih ločnicah.

Srditi spopadi v najmlajši afriški državi