Prihodnost Francije je prihodnost Evrope in prihodnost Evrope je prihodnost Francije, je dejal Hollande. Foto: Reuters
Prihodnost Francije je prihodnost Evrope in prihodnost Evrope je prihodnost Francije, je dejal Hollande. Foto: Reuters

To so težki trenutki v mojem zasebnem življenju. Imam eno načelo, in sicer, da morajo zasebne zadeve ostati zasebne. Pri njih je treba biti spoštljiv.

Hollandove besede glede njegove domnevne afere
Hollande se je na tiskovni konferenci dotaknil tudi delovanja šolstva. Foto: Reuters
Francoskemu predsedniku je prisluhnilo več kot 500 novinarjev. Foto: Reuters
Francois Hollande in Valerie Trierweiler
Valerie Trierweiler so morali v petek ob razkritju partnerjeve nezvestobe prepeljali v bolnišnico. Foto: EPA
Hollande o gospodarskih načrtih Francije

"Ali je Valerie Trierweiler še francoska prva dama?" je bilo prvo novinarsko vprašanje, ki ga je predsedniku po približno 40-minutnem govoru zastavil novinar Le Figaroja Alain Barluet, ki je tudi predsednik novinarjev, ki poročajo iz Elizejske palače.

"Razumem vaše vprašanje in prepričan sem, da boste razumeli moj odgovor. To so težki trenutki v mojem zasebnem življenju. Imam eno načelo, in sicer, da morajo zasebne zadeve ostati zasebne. Pri njih je treba biti spoštljiv. To ni ne kraj ne čas za to, da bi odgovoril na navedbe," je bil skop Hollande. Napovedal je, da bo vprašanje, ali je Trierweilerjeva še francoska prva dama, pojasnil pred februarskim obiskom ZDA.

Pričakovano je Hollande na tradicionalni novoletni novinarski konferenci največ pozornosti namenil reformam v gospodarstvu, v okviru katerih je podrobno predstavil pakt odgovornosti, dotaknil pa se je tudi zunanjepolitičnih ciljev.

Kot je dejal, je Francija v zadnjih desetih letih izgubila gospodarsko moč, kar se mora spremeniti. "Začeti moramo bitko, začeti moramo novo fazo, pospešiti moramo reforme in naše gospodarsko okrevanje," je bil odločen Hollande.

Po Hollandovih besedah predstavlja pakt "največji družbeni dogovor v Franciji v desetletjih", zajemal pa bo vse ravni oblasti, od lokalnih skupnosti do državne ravni. Predstavil je štiri ključne točke pakta, o katerem se bo vlada dogovorila s sindikati in delodajalci. V ospredju pakta so znižanje stroškov delovne sile, večja fleksibilnost poslovanja za podjetja, poenostavitev birokracije in pravil ter povečanje zaposlenosti. "Moj cilj je posodobiti davčni sistem in zmanjšati število davkov," je napovedal Hollande, ki je poudaril pomen olajšanja poslovanja za pritegnitev novih vlaganj. Posebej je izpostavil pomen dviga produktivnosti in napovedal znižanje davkov na izplačane plače v vrednosti 30 milijard evrov.

"Prihodnost Evrope je prihodnost Francije in obratno: prihodnost Francije je prihodnost Evrope," je Hollande dejal o prihodnosti Francije in Evropske unije. Ob tem je izrazil francosko predanost ciljem Evropske unije in evru, posebej pa je izpostavil pomen sodelovanja z Nemčijo.

Varčevanje v javnem sektorju je neizogibno
Napovedal je korenite reforme na različnih področjih, tudi v javnem sektorju. Kot je dejal, bo vlada letos privarčevala 15 milijard evrov, med letoma 2015 in 2017 pa zmanjšala javno porabo še za nadaljnjih 50 milijard evrov. "Javni sektor je zelo pomemben. Zakaj ga moramo zmanjšati? Ker je to nujno, če želimo zmanjšati javni dolg, ker je to pogoj, da zmanjšamo obdavčitev, pogoj, da se uresniči pakt o odgovornosti," je bil odločen. Francosko gospodarstvo se sooča z velikimi težavami, brezposelnost se je povzpela že na 12 odstotkov, gospodarski kazalci pa nič ne kažejo, da se bo drugo največje evropsko gospodarstvo kmalu izvilo iz težkega položaja.

'Mafijsko stanovanje'
Francoski tabloid Closer pred dnevi objavil zgodbo o domnevnem ljubezenskem razmerju Hollanda z igralko Juliet Gayet.

Hollande je v prvem odzivu dejal, da je objava fotografij na sedmih straneh, kako z igralko zapuščata neko stanovanje v Parizu, vdor v njegovo zasebnost. Afera je dobila nove razsežnosti v petek, ko so hospitalizirali njegovo zunajzakonsko partnerico in novinarko Valerie Trierweiler.

Zgodba o žgečkljivih podrobnostih predsednikove afere se nadaljuje. Z domnevno ljubico Juliet Gayet naj bi se dobival v stanovanju pisatelja in igralca Michela Ferraccija, ki je povezan z mafijo. Ferraccija je sodišče lani obsodilo na 18-mesečno pogojno kazen, saj je s kriminalno združbo s Korzike sodeloval pri pranju denarja prek neke pariške igralnice.

Bo Francija ostala brez prve dame?
Stanovanje je med drugim blizu predsedniške palače na Elizejskih poljanah, v zgradbi pa živijo bogati poslovneži, med njimi tudi oblikovalec Pierre Cardin. Feracci je sicer prijatelj nekdanjega mafijskega šefa Richarda Casanove, ki je bil nekdaj ljubimec francoske igralke Emmanuelle Hauck. Z njo ima dva otroka, igralka, ki je prijateljica Juliet Gayet, pa živi v istem nadstropju kot Ferracci. Nekateri zato ugibajo, da sta Hollande in Gayetova po tej poti našla 'mafijsko' stanovanje.

Celotna afera je dobila politični priokus tudi zato, ker Trierweilerjeva s Hollandom ni uradno poročena, zaradi česar nima uradnega naziva francoska prva dama. Kljub temu pa predsednika spremlja na državniških obiskih, v predsedniški palači ima tudi svoj urad s petimi zaposlenimi. Zato naj bi bil zdaj pravi čas, da se uradno razjasni in razčisti tudi njen položaj.

Evropsko unijo skrbi, da bo njeno drugo najmočnejše gospodarstvo, torej Francija, letos le stežka doseglo dobre rezultate, saj so gospodarski kazalniki decembra lani pokazali, da se je večina gospodarstev v osemindvajseterici okrepila, razen francosko.

To so težki trenutki v mojem zasebnem življenju. Imam eno načelo, in sicer, da morajo zasebne zadeve ostati zasebne. Pri njih je treba biti spoštljiv.

Hollandove besede glede njegove domnevne afere
Hollande o gospodarskih načrtih Francije