Oba moška sta bila na čustveni konferenci obdana s svojima družinama. Foto: Reuters
Oba moška sta bila na čustveni konferenci obdana s svojima družinama. Foto: Reuters
41-letni Leon Swanson ni mogel zadrževati solz. Foto: Youtube/CBC

David Tait in Leon Swanson, rojena z zamikom treh dni, sta bila zamenjana leta 1975 v državni bolnišnici v Norway Housu v zahodni kanadski provinci Manitoba, so potrdili rezultati DNK-analize. "Tako zelo si želim odgovorov," je dejal Tait na čustveni tiskovni konferenci, med katero je komaj zadrževal solze. Ob tem je dodal, da je "ves iz sebe, zmeden in jezen". Taitova biološka mama je 41 let vzgajala Swansona, Swansonova biološka mama pa je vzgojila Taita.

Norway House šteje 5.000 prebivalcev pretežno iz staroselskega plemena Cree. Zaselek je dostopen z letalom, z 800 kilometrov oddaljeno provincialno prestolnico Winnipeg pa ga povezuje dolga in posredna cestna povezava.

Novembra so lokalne oblasti sporočile, da sta bila v isti bolnišnici v Norway Housu leta 1975 zamenjana ob rojstvu še dva druga dečka. Ko sta odraščala - bila sta dobra prijatelja -, so ljudje pogosto opažali, kako sta bolj podobna družinama drug drugega kot svoji lastni.

"Kriminal"
Eric Robinson, nekdanji vladni minister iz Manitobe, ki pomaga moškima pri zadnjem primeru, pravi, da so bili njuni sokrajani vedno sumničavi glede njunega rodu. Robinson tudi sumi, da je podobnih, še neodkritih primerov ogromno.

"Zvezna vlada je tem ljudem dolžna ogromno," je povedal. "Kar se jim je zgodilo, je kriminal. Z eno napako se še da živeti, ampak dve napaki podobne narave pa nista sprejemljivi." Robinson se zdaj v imenu družin obeh moških pogaja s kanadsko vlado. "To je nekaj, česar ne morejo kar pomesti pod preprogo. Tu so bila življenja ukradena. Tega se ne da opisati drugače."

Obupne razmere v staroselskih skupnostih
Bolnišnico v Norway Housu upravlja kanadsko ministrstvo za zdravje, ministrica Jane Philpott pa pravi, da jo zadnji primer "globoko muči". Philpottova je dejala, da bo ministrstvo za preiskavo kartotek in dokumentov bolnišnice najelo neodvisno komisijo, ki bo tudi preverila, ali so še drugi taki primeri. "Primeri, kot je ta, so nesrečen opomnik Kanadčanom, kako nujno je vsem staroselskim ljudstvom zagotoviti visokokakovostno zdravstveno oskrbo," je še dodala.

V Kanadi živi 1,4 milijona staroselskih prebivalcev, ki pogosto živijo v obupnih socialnih in ekonomskih razmerah, zdravstvena oskrba in izobraževalni sistem pa sta daleč pod državnim povprečjem. Prakse pri identifikaciji novorojenčkov so se sicer od 70. let izboljšale, bolnišnica v Norway Housu pa zdaj vsakemu novorojenčku nemudoma nadene identifikacijske zapestnice, je še sporočilo ministrstvo.