Po treh dneh glasovanja je volilna udeležba že presegla 60 odstotkov, s čimer se je izpolnil prvi pogoj za uspeh referenduma. Prvi uradni začasni izidi bodo znani 1. februarja. Foto: EPA
Po treh dneh glasovanja je volilna udeležba že presegla 60 odstotkov, s čimer se je izpolnil prvi pogoj za uspeh referenduma. Prvi uradni začasni izidi bodo znani 1. februarja. Foto: EPA
Južni Sudan
Največ kršitev in referendumskega nasilja je bilo v odročni državi Bar El Gazal. Foto: EPA

Ibrahim Gandur, eden izmed vodij stranke NCP, ki je vodi vladno kaolicijo predsednika Omarja Al Baširja, je v sudanskem glavnem mestu znova potrdil pripravljenost severa, da mirno sprejme izid referenduma o osamosvojitvi Južnega Sudana. "Zadovoljni smo s procesom in potekom referenduma, kakor je tudi že izjavil predsednik Bašir. Spoštovalil bomo izid referenduma, ki se bo najverjetneje končal z odločitvijo za odcepitev," je v intervjuju za Reuters povedal Gandur.

1. program Radia Slovenije bo petkov Studio ob 17.00 namenil Sudanu, med gosti se bo iz Južnega Sudana oglasil tudi Tomo Križnar.
Oddajo lahko od 17.00 dalje poslušate TUKAJ.

Obljuba o bratskiih odnosih z jugom
Najtrdnejša zagotovila o spoštovanju izida vladujoče stranke do zdaj, so še dodale težo opažanjem, da bo Kartum resnično dopustil oblikovanje samostojnega Južnega Sudana. "Glasovanje na splošno poteka pošteno, čeprav je prišlo do nekaterih kršitev," je bil Gandur zadovoljen s potekom referenduma, ki se bo končal v soboto. Sekretar za politične zadev pri Nacionalni kongresni stranki je še zatrdil: "Če pride do odcepitve, smo pripravljeni podpreti novo državo. Z optimizmom si želimo bratskih odnosov z nekdanji sodržavljani."

Konec 40-letnega spopada sever - jug
Referendum o osamosvojitvi Južnega Sudana je vrhunec mirovnega sporazuma iz leta 2005, ki je končal desetletja državljanske vojne, katere bistvo sta bila spor med severnim arabskim delom države in krščanko-animističnim jugom ter boj za bogata naftna nahajališča, ki povečinoma ležijo v prihodnjem Južnem Sudanu.

Abjej še čaka na lokalni referendum
Poznavalci razmer vseeno svarijo pred prevelikim navdušenjem nad sorazmernim mirnom potekom referenduma, saj ključno pokrajino Abjej še čaka referendum o tem, ali si želi ostati na severu ali se priključiti jugu. Mejna pokrajina, bogata z nafto, je razpeta med arabskim nomadskim ljudstvom Miserija, ki je bilo med vojno vdano vladi v Kartumu, in ljudstvom Dinka Ngok, ki je del največje južnosudanske etnične skupnosti. Referendum so prestavili zaradi nerešnih vprašanj o volilnih upravičencih.