Ulice Barcelone so bile v torek polne privržencev neodvisnosti Katalonije. Foto: EPA
Ulice Barcelone so bile v torek polne privržencev neodvisnosti Katalonije. Foto: EPA
Barcelona
Kriza je okrepila težnje Kataloncev po neodvisnosti. Foto: EPA

"Mislim, da se med Katalonijo in Španijo pojavlja občutek utrujenosti, in mislim, da gre za vzajemno utrujenost," je dejal katalonski predsednik Artur Mas, ki meni, da je Katalonija naveličana, ker ne more napredovati tako dobro, kot meni, da bi sicer lahko v okviru španske države, medtem ko je po drugi strani tudi Španija naveličana katalonskih zahtev.

Katalonci, ki so ponosni na svoj jezik in kulturo, se že dolgo čutijo zapostavljene od Madrida, saj v državno blagajno prispevajo največ, po mnenju številnih celo preveč. Recesija v zadnjih letih je samo še okrepila zahteve po neodvisnosti in v torek se je na ulicah Barcelone zbralo kar milijon in pol ljudi, ki so izražali te zahteve in vihteli katalonske zastave.

V stiski prošnja za pomoč
Katalonija ima večje gospodarstvo od portugalskega in k španskemu BDP-ju prispeva petino, zdaj pa se je zaradi gospodarske krize in varčevalnih ukrepov znašla v veliki stiski. Poplačati mora za 40 milijard evrov dolga.

Zaradi obubožane pokrajinske blagajne je bila avgusta prisiljena zaprositi za pet milijard evrov pomoči, da bi lahko reševala svoje dolžniške težave.

Čeprav Mas na gospodarskem forumu v Madridu ni uporabil besede neodvisnost, pa je ponovil svoje stališče, da je Katalonija v tranziciji in da bi morali imeti Katalonci pravico do tega, da se izrečejo o tem, ali so "narod".

Mas se bo 20. septembra srečal s španskim premierjem Marianom Rajoyem in mu predstavil zahteve po "fiskalni suverenosti".

Kot da težav za Katalonce ne bi hotelo biti konec, je bonitetna agencija Fitch španski pokrajini zagrozila z znižanjem bonitetne ocene na raven ničvrednosti zaradi bojazni, da Madridu ne bi uspelo pravočasno pomagati z zahtevano finančno injekcijo v vrednosti pet milijard evrov.

Španska vlada je julija vzpostavila sklad za pomoč pokrajinam v krizi, za katerega je namenila 18 milijard evrov, a sklad še ne deluje. Katalonske oblasti so že napovedale, da bodo vlado v Madridu zaprosile za premostitveno posojilo, če sklad ne bo začel delovati, saj so zdaj "praktično odrezani od sredstev na trgu".

Stotisoči zahtevajo neodvisnost Katalonije
Stotisoči zahtevajo neodvisnost Katalonije