Katarski šejk Abdulah bin Ali Al Tani pravi, da ga zadržuje prestolonaslednik ZAE-ja Mohamed bin Zajed bin Sultan Al Nahjan (na sliki). Foto: Reuters
Katarski šejk Abdulah bin Ali Al Tani pravi, da ga zadržuje prestolonaslednik ZAE-ja Mohamed bin Zajed bin Sultan Al Nahjan (na sliki). Foto: Reuters

Al Tani je to sporočil v videoposnetku, objavljenem v nedeljo na spletni platformi Youtube. Kot je dejal, ga zadržuje prestolonaslednik ZAE-ja Mohamed bin Zajed bin Sultan Al Nahjan, ki bo "v celoti odgovoren", če se mu kaj zgodi.

Kot poroča BBC, je predstavnik ZAE-ja obtožbo že zanikal. Ali Rašid Al Nuaimi, ki vodi oddelek za izobraževanje in protiekstremistični center v ZAE-ju, je v več zapisih na Twitterju sporočil, da je Al Tani svoboden in da lahko odide, "kadar želi".

Al Tani je dosegel dogovor s Savdsko Arabijo, da se katarskim romarjem omogočita udeležba v hadžu in vstop v savdsko kraljevino, potem ko so Savdska Arabija in druge države v regiji junija 2017 prekinile diplomatske stike s Katarjem.

BBC poroča, da gre za popoln preobrat od lani, ko se je šejk Abdulah bin Ali Al Tani nenadoma pojavil kot pomemben akter v političnem sporu med Riadom in Abu Dabijem na eni ter Doho na drugi strani.

Pojavila so se tudi ugibanja, da se je Al Tani pojavil s strinjanjem Savdske Arabije in ZAE-ja in da ti dve državi celo razmišljata o njem kot o zamenjavi na čelu Katarja.

Obtožba o prestrezanju potniškega letala
Medtem so Združeni arabski emirati katarske lovce obtožili, da so prestregli njihovo potniško letalo na letu v Bahrajn. ZAE je to označil za "jasno kršitev mednarodnega prava". Gre za nadaljevanje sporov glede domnevnih kršitev zračnega prostora med državama.