Al Šabab je v preteklosti že grozil z napadi v Keniji zaradi kenijske vojaške navzočnosti v Somaliji. Foto: EPA
Al Šabab je v preteklosti že grozil z napadi v Keniji zaradi kenijske vojaške navzočnosti v Somaliji. Foto: EPA
Nairobi
Napadalci so izbirali koga bodo ustrelili na podlagi odgovorov na njihova vprašanja o islamu. Foto: EPA
Nairobi
Teroristični napad je pretresel Kenijce, a v Nairobju zagotavljajo, da se ne bodo umaknili iz Somalije. Foto: EPA
Al Šabab
Pripadniki Al Šababa so zaradi operacij kenijske vojske in drugih afriških držav v preteklih dveh letih izgubili velik del ozemlja v Somaliji, ki so ga nadzirali predtem. Foto: EPA
Nairobi
Kenijske sile so po štirih dneh obleganja zavzele nakupovalno središče Westgate. Foto: EPA
Kenija
Kenijskim strokovnjakom pomagajo sodnomedicinski izvedenci iz ZDA, Velike Britanije, Izraela, Kanade in Nemčije. Foto: EPA

Kenijski mediji poročajo, da so ministri in poveljniki kenijske vojske prejeli informacije o načrtih za obsežen napad. "Izrael je posvaril pred napadi na svoje poslovne interese, vendar so si ta obveščevalna poročila samo podajali iz pisarne v pisarno," je povedal neimenovani vir iz obveščevalnih krogov.

Poročila z obveščevalnimi podatki o možnosti napada so prejeli ministri za notranje in zunanje zadeve, za obrambo in zakladnico ter poveljnik vojske. Dobili so podatke o povečani nevarnosti terorizma in načrtih za simultane napade v Nairobiju in Mombasi okrog 13. in 20. septembra, je povedal vir.

Izrael, ki goji s Kenijo tesne odnose na varnostnem in obveščevalnem področju, je opozoril na načrte napadov na objekte v izraelski lasti v septembru, ko Judje praznujejo več praznikov.

Napadeno nakupovalno središče Westgate je bilo priljubljeno med tujci in premožnejšimi Kenijci. Delno je v lasti Izraelcev in je že nekaj časa veljalo za potencialno tarčo.

Pripadniki skrajne somalijske islamske skupine Al Šabab so nakupovalno središče v središču kenijske prestolnice napadli prejšnjo soboto v času sobotnega kosila. V napadu je bilo ubitih 67 ljudi. Drama se je končala šele po štirih dneh, ko so varnostne sile prevzele nadzor nad poslopjem in ubile pet napadalcev.

Oblasti se branijo pred očitki
V soboto so trije kenijski časopisi poročali, da je Nacionalna obveščevalna služba opozorila na navzočnost domnevnih pripadnikov Al Šababa v Nairobiju in možnost izvedbe samomorilskih napadov prav na nakupovalno središče Westgate ter še neko cerkev v mestu.

Časopis Nation, Standard in Star so se na svojih naslovnicah spraševali, zakaj kenijska vlada in vojska nista ukrepali ob lanskih opozorilih in tudi letošnjih, ki so jih zbrali domači in tuji obveščevalci.

Star je navedel poročilo obveščevalcev iz februarja letos z opozorilom pred terorističnim napadom v Keniji, podobnemu tistemu, ki so ga islamski skrajneži izvedli leta 2008 v indijski finančni prestolnici Mumbaj.

Standard v uvodniki opozarja na očitne varnostne napake. "Vse bolj kaže, da naj bi bil varnostni vrh države dovolj dobro seznanjen na neposredne grožnje z napadi," piše časopis.

"Vsak dan dobivamo obveščevalne podatke in ukrepamo, s čimer smo preprečili številne napade," je dejal sekretar na notranjem ministrstvu Mutea Iringo.

"Kar hočemo povedati, je, da smo v vojni in da Al Šabab vsak dan pridobi kakšnega mladega Kenijca za ubijanje rojakov," je še dejal in vse državljane pozval k opreznosti in sodelovanju z oblastmi.

Brez pobijanja muslimanov
Napadalci Al Šababa so imeli za prestrašene obiskovalce nakupovalnega središča pripravljena vprašanja v zvezi z islamom in od odgovora je bilo odvisno njihovo življenje.

Neki 14-letni fant se je rešil s skokom s strehe, potem ko je od prijateljev znotraj izvedel, da napadalci sprašujejo po imenih sorodnikov preroka Mohameda. Skrajneži so spraševali tudi po določenih verzih iz Korana.

"Začeli so streljati neprekinjeno, in kogar so zadeli, je umrl. Nato se je umirilo in prišli so do ljudi ter jih začeli spraševati. Če si vedel odgovor, potem so te izpustili," je dejal preživeli v napadu Rutvik Patel, ki prizna, da ne bi vedel odgovorov na njihova vprašanja.

Taktika z Al Kaido povezanega Al Šababa po mnenju poznavalcev kaže na preobrazbo znotraj globalne teroristične mreže, ki je najbolj opozorila nase s terorističnimi napadi na ZDA 11. septembra 2001, a si nato zapravila ugled v islamskem svetu predvsem po napadih v Iraku, ko so umirali nedolžni muslimani.

"To kaže na zavedanje Al Kaide, da so množice pobitih muslimanov velika propagandna dilema za tiste, ki jih hočejo nasloviti. To gre najmanj do Iraka in se ga zavedajo. Zdaj vidimo, da se z Al Kaido povezane skupine resnično trudijo, da bi rešile to vprašanje," je dejal Daveed Gartenstein-Ross iz Centra za študije radikalizacije terorizma.

Al Šabab se v preteklosti ni izogibal žrtvam med nedolžnimi muslimani, ki so umirali v eksplozijah v restavracijah, na avtobusnih postajah in pred upravnimi poslopji. Do svoje smrti leta 2011 je vodja Al Kaide Osama bin Laden nasprotoval sprejetju somalijske skupine pod okrilje svoje teroristične mreže, kar kažejo pisma, ki so jih našli v njegovem skrivališču v Pakistanu in razkrivajo, da ga je skrbelo za džihadistične operacije, kjer umirajo muslimanski civilisti.

V pismu Al Šababu iz leta 2010 jih bin Laden vljudno svari, naj znova proučijo svoje operacije, da bi zmanjšali žrtve med muslimani. Somalijski skrajneži so zeleno luč za priključitev Al Kaidi dobili šele po smrti bin Ladna leta 2012.

Z odmevnim sobotnim napadom je Al Šabab očitno jasno pokazal, da sledi navodilom in usmeritvam svojih ideoloških pokroviteljev, s tem pa si pridobil ugled v svetovni teroristični koaliciji Al Kaide, ki so ji po smrti bin Ladna številni napovedovali zaton.