Kerry je v Damask še kot ameriški senator prišel leta 2010. Foto: Reuters
Kerry je v Damask še kot ameriški senator prišel leta 2010. Foto: Reuters
Sirija
Krizi v Siriji ni videti konca. Foto: Reuters
Štiri leta tragedije v Siriji

Tudi Kerry se je spomnil četrte obletnice izbruha spopadov v Siriji, ki so po novih podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice zahtevali že več kot 215.000 življenj.


Ne vojaška, le politična rešitev krize
Kerry je v intervjuju za ameriško televizijsko mrežo CBS v Egiptu dejal, da je sirski konflikt "ena izmed najhujših tragedij, kar jim je bil kdor koli izmed nas priča". ZDA po njegovih besedah pritiskajo na Asada, naj znova privoli v pogajanja s sirsko opozicijo, potem ko sta dva kroga mirovnih pogajanj na začetku lanskega leta propadla.

ZDA si močno prizadevajo ponovno spodbuditi prizadevanja za iskanje političnih rešitev za končanje vojne, je dejal Kerry. Pri tem sodelujejo z zmerno opozicijo v Siriji, prizadevanja pa tečejo tudi po diplomatski poti. "Pogovarjali smo se s številnimi različnimi ključnimi igralci v tej tragediji," je izpostavil. "Vsi se strinjamo, da ni mogoča vojaška rešitev krize, ampak le politična," je dodal.

Treba ga je pripeljati za mizo
Washington je sicer dolgo vztrajal, da mora Asad oditi v vnaprej opredeljenem procesu politične tranzicije. A dvig skupnega sovražnika, Islamske države, je očitno omilil stališča ZDA. Kerry tako ni ponovil običajne ameriške trditve, da je Asad izgubil vso legitimnost in da mora oditi, ampak je poudaril, da želijo ZDA s še nekaterimi državami Asada znova pripeljati za pogajalsko mizo. "Da bi Asadov režim pripeljali za pogajalsko mizo, moramo Asadu jasno povedati, da je cilj pogajanj politična sprememba v Siriji. Prepričan sem, da bomo ob pomoči naših zaveznikov in drugih akterjev pritisk nanj povečali."

Umrlo tudi več kot 10.000 otrok
V Siriji je bilo v štirih letih spopadov ubitih več kot 215.000 ljudi, med njimi več kot 66.000 civilistov. Sirski observatorij za človekove pravice, nevladna organizacija s sedežem v Veliki Britaniji, je ob tem izpostavil, da civilne žrtve vključujejo 10.808 otrok in skoraj 7.000 žensk. Med borci je na vladni strani padlo 46.138 vojakov, skupaj z več kot 30.000 prorežimskimi pripadniki milic. Ob tem je bil ubit še 3.401 šiitski borec iz tujine, pa tudi več sto pripadnikov libanonskega Hezbolaha.

Na strani upornikov pa je observatorij poročal o skoraj 27.000 ubitih džihadistih, pripadnikih Islamske države in Fronte Al Nusra. Sicer pa je padlo še več kot 39.000 drugih uporniških borcev. Direktor observatorija Rami Abdel Rahman je ob tem izpostavil, da številke skoraj zagotovo niso celovite in da je smrtnih žrtev najverjetneje še več.

Štiri leta tragedije v Siriji