Največji podpornik egiptovske vojske so ZDA, a tudi Evropska unija letno Kairu proda za 350 milijonov evrov vojaške opreme. Foto: EPA
Največji podpornik egiptovske vojske so ZDA, a tudi Evropska unija letno Kairu proda za 350 milijonov evrov vojaške opreme. Foto: EPA
Egipt
Od odstavitve predsednika Mursija 3. julija so se oblasti pogosto spopadle s pristaši Muslimanske bratovščine. Samo konec tedna je v nasilnih protestih umrlo več kot 50 ljudi. Foto: EPA

State Departement je zatrdil, da ustavitev pomoči - gre tako za vojaško opremo kot denarna sredstva, ni dokončna.

Na odločitev se je že odzvalo egiptovsko zunanje ministrstvo, ki je potezo označilo za "napačno". Dejali so tudi, da Egipt "ne bo podlegel pritisku ZDA".

Natančne številke niso znane
Egipt je bil vse od leta 1979 drugi največji prejemnik ameriške pomoči, takoj za Izraelom. Predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Jen Psaki je sporočila, da ZDA še naprej podpirajo demokratično tranzicijo in nasprotujejo nasilju kot načinu reševanja sporov. ZDA bodo sproti preverjale možnosti nadaljevanja pomoči in bodo še naprej sodelovale s prehodno vlado ter ji pomagale do skupnih ciljev v ozračju brez nasilja in ustrahovanja, je dodala.

Natančnih podatkov o tem, za koliko se bo zmanjšala ameriška pomoč, še ni znano. Ameriški mediji poročajo, da gre med drugim za ustavitev dostave desetih helikopterjev apache, opreme za tanke abrams, raketne izstrelke harpuna za boj na morju in 260 milijonov dolarjev neposredne pomoči vladi. Nadaljevala pa se bo pomoč za mejno varnost, protiterorizem, urjenje vojske, za civilno izobraževanje in zdravstvo.

Različni interesi, različni odzivi
Odzivi v ameriškem senatu so bili večinoma pozitivni, saj je precej neprimerno, če ZDA podpirajo vojaški udar proti demokratično izvoljeni vladi. Zaskrbljeni pa so v Izraelu, ker je egiptovski vojaški režim jamčil za vse sporazume, ki sta jih državi sklenili, razočarani pa so tudi v arabskih zaveznicah ZDA, kot je Savdska Arabija, ki podpirajo odstavitev Mursija.

ZDA potrebujejo Egipt za premike vojaških ladij skozi Sueški prekop, za prelete vojaških letal in za sodelovanje v vojni proti terorizmu. Kakšne bodo posledice ustavitve pomoči, še ni znano.

Obama se izogiba besedam "državni udar"
Prejšnji mesec je ameriški predsednik Barack Obama v govoru v Združenih narodih zaradi "odločitev, ki niso v skladu z demokracijo", kritiziral začasno egiptovsko vlado, ki jo podpira vojska, a Washington ni šel tako daleč, da bi odstavitev predsednika Mohameda Mursija s položaja označil kot državni udar.