Ameriško-kitajski odnosi so se po Trumpovem klicu tajvanski predsednici zaostrili. Foto: Reuters
Ameriško-kitajski odnosi so se po Trumpovem klicu tajvanski predsednici zaostrili. Foto: Reuters
Trump je bil jasen, da se ne misli podrejati Kitajski. Foto: Reuters

Članek je bil objavljen, potem ko je Trump na Twitterju, ki je sicer na Kitajskem od leta 2009 onemogočen, znova okrcal voditelje drugega največjega gospodarstva na svetu.

"Kitajska je v mednarodnih vodah ukradla raziskovalno sondo ameriške mornarice - iztrgala jo je iz vode in jo v dejanju brez primere odpeljala na Kitajsko," je tvitnil Trump v soboto, potem ko je prišlo na dan, da je kitajska mornarica v Južnokitajskem morju zajela ameriško raziskovalno sondo. V drugem tvitu pa je Trump zapisal: "Kitajski bi morali povedati, da nočemo sonde, ki so jo ukradli - kar naj jo obdržijo!"

Trumpovi zadnji tviti bi lahko še dodatno odtujili kitajske voditelje, ki si še kar niso opomogli od Trumpovega 10-minutnega telefonskega klica s tajvansko predsednico Tsaj Ing Ven, poroča Guardian. V petek je še aktualni predsednik ZDA Barack Obama Trumpa posvaril pred zaostrovanjem odnosov s Kitajsko.

Poskus psihološke vojne ali amaterstvo?
Global Times, nacionalistični tabloid v državni lasti, je v svojem uvodniku namignil, da je konfrontacija med ZDA in Kitajsko nedvomno realna možnost, če bo Trump nadaljeval v tem slogu. Na Kitajskem niso prepričani, ali so Trumpovi napadi na Peking poskus psihološke vojne ali pa zgolj primer njegovega amaterizma. "A če se bo tudi po prevzemu predsedniškega položaja do Kitajske vedel tako, kot se do nje vede v svojih tvitih, se Kitajska ne bo brzdala," opozarja časopis. "Kitajska vlada bi morala biti polno pripravljena na neomajnega Trumpa."

"Ne vem, ali igra Trump s Kitajsko na psihološko karto ali pa je preprosto samo neprofesionalen ... Kitajska bi ga mogla malce poučiti, da bi se morda po prisegi naučil spoštovati Kitajsko," je dejal kontroverzni urednik Global Timesa Hu Šidžin v videu, objavljenem na spletu, ki je imel nemudoma več 100.000 ogledov.

Tudi časopis People's Daily, uradno glasilo kitajske Komunistične partije, je v svojem komentarju na naslovnici insinuiral, da se Peking ne bo pustil terorizirati Trumpovim provokacijam. "Težko je razumeti njegovo pravo psihologijo," je zapisal Hua Jiven, ki ga časopis opisuje kot "strokovnjaka za mednarodne zadeve". "A Kitajska se ne bi smela preveč ukvarjati z ugibanjem, kaj Trump razmišlja. Preprosto bi morali biti odločni, prevzeti nadzor nad situacijo in se je mirno lotiti."

"Bilo bi smešno, če ne bi bilo toliko na kocki"
Bill Bishop, strokovnjak za Kitajsko in avtor vplivnega glasila Sinocism, je za Guardian ob tem povedal, da je v Washingtonu zaznati "čisto obupanost" nad tem, kako Trump prek svojih polpismenih tvitov vodi odnose med ZDA in Kitajsko.

"To je za novoizvoljenega predsednika ZDA neprecedenčno vedenje. Bilo bi smešno, če ne bi bilo toliko na kocki," pravi Bishop. "Tu ne gre za poslovno kupčijo. Tu gre za politični odnos med jedrskima silama, ki sta že tako ali tako v več pogledih na poti do konflikta. Tovrstna negotovost, tovrstna objestnost, tovrstno naključno tvitanje ... ni najboljša strategija, kako pritisniti na Kitajce, da se bodo uklonili. To je otročje, nezrelo in neizkušeno vedenje, ki lahko vodi do vrsto težav v odnosu ZDA - Kitajska, od katerih bi nekatere lahko imele zelo resne posledice."

Bishop je še podvomil o namigovanju kitajskih medijev, da so Trumpovi tviti del pretkanega psihološkega načrta, kako prisiliti Peking v popuščanje glede trgovinskih sporazumov. "Donaldu Trumpu pač ne bi pripisal nekih briljantnih veščin psihološke vojne," je dejal. "Mislim, da je to približno tako verjetno, kot da se bo Ši Džinping 1. decembra 2017 zbudil in proglasil Kitajsko za demokracijo."