Potem ko so večinsko muslimanski uporniki Seleka z oblasti vrgli predsednika Francoisa Bozizeja in vlado ter prevzeli oblast, so krščanske milice začele izvajati pokole, zaradi česar so muslimani pobegnili na sever države. Foto: EPA
Potem ko so večinsko muslimanski uporniki Seleka z oblasti vrgli predsednika Francoisa Bozizeja in vlado ter prevzeli oblast, so krščanske milice začele izvajati pokole, zaradi česar so muslimani pobegnili na sever države. Foto: EPA
false
Papež Frančišek naj bi prišel v državo na dvodnevni obisk konec novembra, za zdaj pa iz Vatikana sporočajo, da obisk zaradi nasilja ni odpovedan. Foto: EPA

Oboroženi napadalci so v ponedeljek prerezali vratove desetim ljudem v vasi Ndassima, nato pa so izvedli nočni napad na vas Mala, je dejal lokalni upravnik Yves Mbetigaza. Nacionalni radio je poročal, da so bili napadalci iz vrst etnične skupine Peul, Mbetigaza pa je dejal, da je šlo za borce večinsko muslimanske skupine Seleka.

Mbetigaza je še dejal, da je bilo v četrtek ubitih šest lovcev v vasi Bandambou. Skupaj je bilo ta teden ubitih več kot 30 ljudi, poroča Reuters, napadi na vasi pa kažejo na visoko stopnjo nevarnosti, ki pesti podeželje.

Nekdanja francoska kolonija je pred dvema letoma in pol zdrsnila v medversko nasilje, potem ko so večinsko muslimanski uporniki Seleka z oblasti vrgli predsednika Francoisa Bozizeja in vlado ter prevzeli oblast, zaradi česar so krščanske milice začele izvajati maščevalne poboje. V državi trenutno vlada prehodna vlada.

Muslimani in kristjani so se medtem ločili v ločeni skupnosti. Na deset tisoče muslimanov je pobegnilo na skrajni sever in tako ustvarilo de facto razdelitev države. V državi je sicer okoli 80 odstotkov kristjanov, okoli 15 odstotkov je muslimanov, pet odstotkov pa animistov.

Predvolilno nasilje
V državi so tako francoski vojaki kot pripadniki mirovnih enot Združenih narodov. Misija ZN-a, MINUSCA, načrtuje napotitev dodatnih 750 vojakov in 140 policistov v državo pred predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami, ki so predvidene za 27. december. Volitve naj bi v državi obnovile demokracijo.

Papež naj ne bi odpovedal obiska
Papež Frančišek naj bi državo obiskal 28. novembra, iz Vatikana pa so v petek prišle informacije, da dvodnevni obisk zaradi zadnjega nasilja ni odpovedan. Papež je sicer že namignil, da bi bil obisk lahko odpovedan, če se bodo napadi stopnjevali.

Francoske oblasti so opozorile, da bi bili tako papež kot ljudje, ki bi ga prišli pogledat, v nevarnosti, zato so namignile, naj Vatikan prekliče obisk ali ga preloži. Preložitev obiska bi se zdela kot poraz, je dejal vir iz Vatikana. Drugi vatikanski vir pa je dejal, da bodo morda morali skrajšati obisk in omejiti število prizorišč. Papež naj bi med drugim obiskal tudi mošejo v enem izmed najnevarnejših predelov glavnega mesta Bangui.

"Prihod papeža bo velik blagoslov in želim, da se zgodi ne glede na usodo, ki nas bo dočakala," je dejala začasna predsednica Catherine Samba-Panza, sicer kristjanka.