Konferenco je vodil tunizijski zunanji minister Rafik Abdesalem, ki je skušal krmariti med interesi nasprotnikov sirskega režima in skeptičnimi muslimanskimi državami. Foto: EPA
Konferenco je vodil tunizijski zunanji minister Rafik Abdesalem, ki je skušal krmariti med interesi nasprotnikov sirskega režima in skeptičnimi muslimanskimi državami. Foto: EPA
Podporniki Bašarja al Asada v Tunisu
Na konferenco je skušala vdreti skupina podpornikov sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki se že skoraj leto dni spopada z vstajo v državi. Foto: EPA
Kofi Annan
Kofi Annan je bil generalni sekretar ZN-a med letoma 1997 in 2006. Leta 2001 pa je 73-letni diplomat iz Gane skupaj z ZN-om prejel Nobelovo nagrado za mir za prizadevanja za bolje organiziran in mirnejši svet. Po koncu mandata generalnega sekretarja se je ukvarjal z več mirovnimi projekti, med drugim je posredoval za konec nasilja v Keniji leta 2007. Organizaciji bosta v kratkem imenovali še Annanovega namestnika, ki bo prihajal iz arabskega sveta. Foto: EPA
Prijatelji Sirije o Siriji

V glavnem mestu Tunizije se je na konferenci 'Prijatelji Sirije' zbralo več kot 70 predstavnikov arabskih in evropskih držav ter ZDA. Poskušali so najti način, s katerim bi prepričali sirskega predsednika Bašarja Al Asada, da zagotovi dostop humanitarne pomoči v najbolj prizadete dele države. Na konferenci ni Rusije in Kitajske, ki sta pred Varnostnim svetom ZN-a vložili veto na resolucijo o Siriji.

Katar je odkrito predlagal oboroževanje upornikov, pri čemer ga je podprla tudi Savdska Arabija. Po zavrnitvi predloga večine držav Arabske lige so Savdijci zapustili konferenco, ker se na njej "ne dogaja nič za rešitev sirskega ljudstva".

"Obama, utihni, Sirija ni tvoja"
Udeleženci konference so se uskladili le pri zahtevi po humanitarnih koridorjih za dostavo pomoči v Sirijo, medtem ko zavezujočega sklepa, po katerem bi opozicijski sirski nacionalni svet postal legitimni zastopnik Sirije v svetu, ni bilo.

Zasedanje so z neodobravanjem sprejeli nekateri v tunizijski prestolnici živeči Sirci in Tunizijci. Ti menijo, da gre za "kongres v interesu Američanov in sionistov". Pred hotelom, ki gosti srečanje, se je zbralo več deset protestnikov z gesli "Obama, utihni, Sirija ni tvoja" in "'Ne sramotnemu kongresu". Protestnike je tunizijski policiji s pomočjo gumijevk uspelo razgnati.

Kofi Annan posebni odposlanec ZN-a za Sirijo
"Veselim se sodelovanja z vsemi stranmi, da končamo nasilje in kršenje človekovih pravic ter dosežemo mirno rešitev sirske krize," je dejal posebni odposlanec za Sirijo Kofi Annan.
Združeni narodi in Arabska liga, ki so Kofija Annana imenovali, so poudarili, da bo posebni odposlanec pri svojih prizadevanjih sodeloval tako z akterji v Siriji kot v svetu. Skozi dialog s sirsko vlado in opozicijo pa si bo prizadeval za mirno politično rešitev krize v Siriji, ki bi vključevala vse strani in bi v državo prinesla demokracijo.

Prijatelji Sirije v Tuniziji o Siriji
Imenovanje Annana za posebnega odposlanca sta že podprli tudi zaveznici sirskega režima Rusija in Kitajska, ki sta izrazili pripravljenost na tesno sodelovanje z nekdanjim generalnim sekretarjem ZN-a Annanom. Zdajšnji generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun in generalni sekretar Arabske lige Nabil El Arabi sta novico o imenovanju Annana sporočila dan pred srečanjem skupine držav prijateljic Sirije v Tuniziji.

Clintonova je postavila jasne cilje
To je že v četrtek ob robu varnostne konference o Somaliji v Londonu dejala ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki si želi napredka predvsem na treh področjih – zagotoviti humanitarno pomoč v državi, povečati pritisk na režim predsednika Bašarja Al Asada in pripraviti ozračje na prehod v demokratično družbo.

Prijatelji Sirije o Siriji