Vzel je 77 življenj. Foto: EPA
Vzel je 77 življenj. Foto: EPA

Neodvisna komisija je objavila poročilo o odzivu Norveške na napada, ki ju je pred dobrim letom izvedel Anders Behring Breivik in v katerih je življenje izgubilo 77 ljudi. Poročilo kritizira odziv norveške policije in trdi, da bi lahko bombni napad v Oslu, ko je v eksploziji avtomobila bombe umrlo osem ljudi, preprečili.

Poročilo opozarja na več pomanjkljivosti pri takratnem delovanju pristojnih oblasti. "Napad v vladni četrti v Oslu 22. julija bi lahko preprečila učinkovita implementacija že sprejetih varnostnih ukrepov," so pri komisiji zapisali v poročilu, ki so ga predložili norveškemu premierju Jensu Stoltenbergu. Desetčlanska komisija je prav tako zapisala, da bi lahko Breivikov strelski napad na otoku Utoya ustavili že prej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Nesprejemljive" zamude
Komisija je kritizirala oblasti, ki da jim ni uspelo uspešno zaščititi ljudi na otoku Utoya, kjer je Breivik ubil 69 ljudi. "Realno gledano bi bil odziv policije lahko hitrejši," so zatrdili člani komisije in dodali, da je bil časovni zamik 35 minut "nesprejemljiv".

Streljanje na otoku Utoya je trajalo približno uro in 15 minut, medtem pa je imela policija težave pri iskanju prevoza na otoček, ki je sicer le 600 metrov od obale. Poročilo ugotavlja, da je bila komunikacija med policijskimi enotami pomankljiva, poleg tega so bili preobremenjeni telefonski centri za klice v sili. Policija se je že pred objavo poročila opravičevala za zamudo v svojem odzivu. Pojavljala so se ugibanja o tem, ali bi lahko policija svojo ladjo splavila bliže otoku ali uporabila helikopter.

Kljub ostri kritiki pa je vodja komisije Alexandra Bech Gjorv dejala, da je "za izgubo življenj seveda kriv Breivik". Komisija pa je pohvalila zdravstvene službe, ki so ranjence oskrbele na "zadovoljiv način".

Poročilo vsebuje tudi 31 priporočil, med njimi prepoved polavtomatskega orožja, uvedbo strožjih predpisov za posedovanje orožja in kemikalij ter uvedbo kaznovanja "terorističnega urjenja", poroča nemška tiskovna agencija dpa. Desetčlansko komisijo so sestavili lani, da bi preučili odziv Norveške na napada.

Dan, ki ga Norveška ne bo pozabila
22. julija lani je Breivik v Oslu sprožil skoraj tono težko bombo, skrito v dostavnem vozilu. Na 40 kilometrov oddaljenem počitniškem otočku Utoya pa je nato začel streljati na udeležence tabora podmladka vladajočih laburistov.

Norveško policijo so ostro kritizirali zaradi počasnega odziva na tragedijo. Med napadom v Oslu in Breivikovo aretacijo na otoku so minile tri ure, čeprav je bilo njegovo ime že znano norveškim varnostnim službam.

Breivika bi lahko ustavili
Breivika bi lahko ustavili