Svet se sprašuje kaj se plete po glavi Kim Džong Una, številni poznavalci pa so mnenje, da si želi izsiliti neposredne pogovore z ZDA, da bi od Američanov dobil zagotovila, da se Pjongjangu ne bo primeril Irak, Sirija ... Foto: EPA
Svet se sprašuje kaj se plete po glavi Kim Džong Una, številni poznavalci pa so mnenje, da si želi izsiliti neposredne pogovore z ZDA, da bi od Američanov dobil zagotovila, da se Pjongjangu ne bo primeril Irak, Sirija ... Foto: EPA
Kitajsko - severnokorejska meja ob reki Jalu
Kitajska z vse večjim nelagodjem sprejema ravnanje Severne Koreje, a po drugi strani se v Pekingu dobro zavedajo strateške pomembnosti "tamponske države", saj si na reki Jalu ne želijo gledati ameriških vojakov. Foto: EPA
Severna Koreja - protest v New Yorku
V New Yorku se je v soboto popoldne odvil manjši protest v podporo Severni Koreji. Zadnja kriza se je začela s tem, ko so v New Yorku na sedežu Združenih narodov zaradi jedrskega poskusa sprejeli nove sankcije proti Pjongjangu, kar sta podprli tako Rusija kot Kitajska. Foto: Reuters

Ruska agencija Itar-Tass je v Londonu pridobila izjave neimenovanih britanskih diplomatov, da obstaja preprost recept, ki bi hitro umiril negotov položaj. "Severna Koreja čaka na klic iz Washingtona," so prepričani britanski diplomati, ki so v zadnjem desetletju izmed vseh zahodnih držav imeli še največ stikov na visoki ravni s Severnimi Korejci. Po britanskem tolmačenju je severnokorejsko vodstvo prepričano, da bi se razmere stabilizirale, ko bi predsednik ZDA Barack Obama neposredno poklical Kim Džong Una.

Ostre besede in poteze Kima "tretjega"
Severna Koreja, ki si je s tretjim jedrskim poskusom nakopala nove ostre sankcije, je sprožila besedno vojno proti Južni Koreji in ZDA. Retorika zadnjih tednov in tudi poteze kot so prekinitev 60-letnega premirja in pooblastilo vojski, da uporabi jedrsko orožje in spet zažene jedrskega reaktorja, presegajo običajno vedenje ob napetostih v obdobju vladavine prvih dveh Kimov. Zdaj z mladim in skorajda nepoznanim Kim Džong Unom pa deluje komunistični-vojaški režim še bolj nepredvidljiv.

ZDA zavračajo neposredne pogovore
Vseeno pa so bile težnje Severne Koreje že vse od pridobitve jedrskega orožja jasne: neposredna pogajanja z ZDA, ki pa jih je država zavračala in jih vedno postavljala v okvir pogovorov šesterice (ZDA, Japonska, Južna Koreja, Severna Koreja, Kitajska in Rusija). V neposrednih pogovorih si Pjongjang želi od najpomembnejše svetovne velesile zagotovila o nedotakljivosti samosvojega režima.

Američani prestavili izstrelitev minutemana III
Da so v Seulu in Washingtonu presodili, da ne gre še bolj zaostrovati razmer, potrjuje poteza ZDA. Ameriška vojska je preložila preizkus medcelinske balistične rakete, predviden za ta teden, da ne bi še dodatno izzivala Severne Koreje. Po navedbah neimenovanega visokega predstavnika Pentagona je administracija sprejela "logično, preudarno in modro" odločitev. Preizkus balistične rakete minuteman III je bil načrtovan za torek v zračnem oporišču v Kaliforniji, zdaj pa bo preložen vsaj na maj ali junij.

Predsednik Kitajske svari sebičneže
Kitajska je medtem zaprosila Severno Korejo, da poskrbi za varnost kitajskih državljanov, ki so v državi. Obenem so v Pekingu zapisali, da Kitajska "ne more mirno gledati težav v svoji soseščini in da ne bo dovolila nobenega ustvarjanja nemira pred svojimi vrati".
Predsednik Kitajske Ši Džinping je v nagovoru na nekem nedeljskem forumu poudaril: "Nobeni državi ne bo dovoljeno, da celotno regijo ali celo ves svet spremeni v kaos zaradi svojih sebičnih namenov. Stalnost v Aziji se spoprijema z novimi izzivi, saj se pojavljajo nova in stara vrelišča, tradicionalne in netradicionalne grožnje varnosti."
Stopnjevanje nelagodja v Pekingu
V običajno dvoumnem izrazoslovju kitajskih oblasti je po teh predsednikovih besedah nemalo opazovalcev mnenja, da je kritika letela predvsem na Severno Korejo, pri kateri Kitajska še zdaleč nima takšnega vpliva, kot bi lahko pričakovali od edine prave zaveznice in največjega gospodarskega partnerja. Že nekaj let je v Pekingu javna skrivnost, nezadovoljstvo kitajskih oblasti nad konfliktnim ravnanjem Severnih Korejcev, ki na primer ob zadnjem jedrskem poskusu niti niso predčasno obvestili svojih domnevnih zaščitnikov.
Kaesong ostaja zaprt v eno smer
Skupna korejska industrijska cona v Kaesongu sicer še naprej deluje, a hkrati je meja za vstop z juga že tretji dan zaprta, medtem ko je promet iz severa na jug dovoljen. V soboto se je v domovino vrnilo 92 Južnih Korejcev, mejo pa sta prestopila tudi dva Kitajca. Delo je je do zdaj prekinilo 13 podjetij, a velika večina še vztraja na severu. V Kaesongu je tako še 516 Južnokorejcev in 6 Kitajcev, ki vodijo delo v podjetjih, ki Pjongjangu letno sicer prinesejo dve milijardi evrov prihodkov.