Kosovo že ima vojsko, ki je skorajda prava oborožena sila - 2.500 pripadnikov kosovskih varnostnih sil (KSF). Foto: Reuters
Kosovo že ima vojsko, ki je skorajda prava oborožena sila - 2.500 pripadnikov kosovskih varnostnih sil (KSF). Foto: Reuters
Premier Hashim Thaci med govorom pred samorazpustitvijo parlamenta
Po mnenju premierja Thacija v parlamentu, ki je ustvaril okoliščine, v katerih ne more glasovati o vojski svoje države, niso smiselni niti kakršni koli drugi postopki. Foto: Reuters
Razpustila se je kosovska skupščina

Za je glasovalo 90 od skupno 120 poslancev, le štirje so bili proti in trije vzdržani. Vzrok za predčasne volitve je spor glede oblikovanja kosovskih oboroženih sil.

Za razpustitev so glasovali poslanci dveh največjih strank, Demokratske stranke Kosova (DPK) premierja Hashima Thacija in največje opozicijske stranke, Demokratske zveze Kosova (DSK). Preostale manjše stranke večinoma sicer ne nasprotujejo predčasnim volitvam, a so opozarjale, da bi jih morali doseči z izglasovanjem nezaupnice Thacijevi vladi.

Razpis volitev že do polnoči?
Skladno z ustavo morajo volitve potekati v 45 dneh od razpustitve parlamenta. Kot najverjetnejši datum predčasnih volitev se sicer že omenja 8. junij. Po pričakovanjih naj bi kosovska predsednica Atifete Jahjaga volitve razpisala še nocoj.

Thaci je razpustitev parlamenta in sklic predčasnih parlamentarnih volitev sicer predlagal šele v torek, potem ko so poslanci srbske manjšine s svojo odsotnostjo v parlamentu dvakrat preprečili glasovanje o ustanovitvi kosovske vojske.

Srbi preprečili glasovanje o vojski
Kosovski parlament bi moral v ponedeljek glasovati o preoblikovanju kosovskih varnostnih sil v vojsko Kosova, skladno z ustavo pa bi morali biti na seji navzoči najmanj dve tretjini poslancev in hkrati najmanj dve tretjini poslancev manjšin.

Premier je sicer predlagal, da Kosovo, ki šteje 1,8 milijona prebivalcev, vzpostavi vojsko v sestavu 5.000 aktivnih vojakov in 3.000 rezervistov. Jedro vojske naj bi sestavljalo 2.500 pripadnikov zdajšnjih kosovskih varnostnih sil, ki so pristojne za delovanje v kriznih razmerah, odstranjevanje eksplozivnih sredstev in delovanje kot civilna zaščita.

Zahod nezadovoljen, Srbija jezna
Vsakršna nova kosovska vojska bo morala sicer sodelovati z okoli 5.000 pripadniki Natovih sil Kfor. Zahodne sile, ki podpirajo Kosovo, naj ne bi bile naklonjene takojšnjemu oblikovanju vojske zaradi odnosov med Prištino in Beogradom. A ustanovitev vojske izredno moti tudi Srbijo, ker to ni skladno z bruseljskim dogovorom o normalizaciji odnosov. V Beogradu že pozivajo Srbe na Kosovu, naj se v čim večjem številu odpravijo na volitve, da bodo tako imeli več poslancev in s tem tudi v novem parlamentarnem sklicu preprečili preoblikovanje varnostnih sil v pravo vojsko.

Razpustila se je kosovska skupščina