Tako Medvedjev kot Clintonova menita, da sankcije zoper Iran še niso potrebne. Foto: EPA
Tako Medvedjev kot Clintonova menita, da sankcije zoper Iran še niso potrebne. Foto: EPA

Upamo, da bomo s sodelovanjem obogatili zemljo, v katero bodo pognale korenine.

Hillary Clinton
Hillary Clinton in Sergej Lavrov
Foto: EPA
Clintonova in Lavrov
Hillary se bo v Moskvi sestala še z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom. Na sliki desno ruski zunanji minister Lavrov. Foto: EPA
Clintonova v Moskvi

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je ruskemu predsedniku Dmitriju Medvedjemu zagotovila, da se Washington veseli poglobitve in razširitve njunih odnosov. Tudi pri vprašanju postavitve protiraketnega ščita v Evropi:

"Zelo nas zanima sodelovanje z Rusijo, s katero bi razvili skupno obrambno strategijo in se močneje zavzeli za oblikovanje skupne baze podatkov, s čimer sta se predsednika držav strinjala že junija letos. To bi bil le del ukrepov, s katerimi bi obrambna strategija postala skupni cilj proti, vsaj mi tako menimo, vse večji skupni grožnji. Cenimo sodelovanje, ki smo ga imeli s Severno Korejo, kot tudi prizadevanja Rusije za dosego miru na Bližnjem vzhodu. Veselimo se udeležbe na konferenci v Moskvi kot del procesa, ki vodi v rešitev dveh držav - Izraela in Palestine," je na tiskovni konferenci pojasnila ameriška sekretarka Hillary Clinton.

Ob tem je še poudarila, da Iran lahko uporablja jedrsko energijo v miroljubne namene, ne sme pa izdelovati jedrskega orožja.

In čeprav po njenih besedah iranski jedrski program predstavlja "resno grožnjo", za zdaj ZDA še ne razmišljajo o uvedli sankcij zoper Iran. Pri izjavah je bil bolj zadržan ruski gostitelj, zunanji minister Sergej Lavrov. Dejal je, da Iran, kljub odprtju drugega objekta za bogatitev urana, ne proizvaja jedrskega orožja. "Grožnje s sankcijami in grožnje pritiska so v obstoječi situaciji po našem mnenju protiproduktivne," je ob tem dejal Lavrov in dodal: "Glede Irana med nami ni nesporazumov. Neumno bi se bilo prerekati, saj imamo o Iranu enako mnenje."

Nesoglasja ostajajo
ZDA pri Rusiji lobira za to, da Kremelj podpre oziroma ne nasprotuje ideji, da bi Varnostni svet ZN-ja uvedel strožje sankcije proti Iranu, če se ta ne bo izkazal za vrednega zaupanja. Glede na to, da je Iran napovedal gradnjo drugega objekta za bogatitev urana, pa počasi svoje mnenje začenja spreminjati tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki sicer nasprotuje strožjim sankcijam zoper Teheran. A Clintonova je neomajna pri svojem prepričevanju.

Na novinarski konferenci je opozorila na jasna nesoglasja med ZDA in Rusijo, ki so neke vrste normalna stvar, saj sta ZDA in Rusija "različni državi, z različno zgodovino in različnim pogledom na svet. Te razlike je treba umestiti v širše polje, da bi lahko medsebojno sodelovali. Upamo, da bomo s sodelovanjem obogatili zemljo, v katero bodo pognale korenine."

Kljub temu pa je generalna sekretarka pohvalila Rusijo za izjemen trud in sodelovanje na ravni diplomatskih prizadevanj za reševanje iranskega jedrskega programa.

Clintonova in Lavrov sta se sicer pogovarjala tudi o vrsti drugih tem, med drugim o protiraketnem ščitu in novem sporazumu za zmanjšanje strateškega orožja, ki naj bi nasledil sporazum Start iz leta 1991.

Vodja ameriške diplomacije se je v Moskvi sicer srečala tudi s številnimi borci za človekove pravice in novinarji, med drugim s predstavniki vodilne in najstarejše ruske nevladne organizacije za človekove pravice Memorial ter novinarji časnika Novaja Gazeta. Ob tem je zagotovila, da se ZDA zaradi izboljšanja odnosov z največjo državo na svetu ne bodo odpovedale kritiki številnih kršitev človekovih pravic v Rusiji.

Upamo, da bomo s sodelovanjem obogatili zemljo, v katero bodo pognale korenine.

Hillary Clinton
Clintonova v Moskvi