Iz morja so do zdaj potegnili 53 trupel. Foto: Reuters
Iz morja so do zdaj potegnili 53 trupel. Foto: Reuters

Airbus A320-200 indonezijske letalske družbe je v Javansko morje strmoglavil konec decembra, umrlo je vseh 162 ljudi na krovu. Indonezijski preiskovalci nesreče so se oglasili prvič po preučitvi črne skrinjice, ki je snemala dogajanje v pilotski kabini letala, in razkrili, da obstajajo namigi, da je letalo med poletom naletelo na slabe vremenske razmere.

Po preposlušanju celotnega dvournega zvočnega posnetka iz črne skrinjice so ugotovili, da na njem ni bilo nobenih "grozečih glasov". Da pilotu ni uspelo poslati klica na pomoč, je verjetno posledica tega, ker si je mučno prizadeval spraviti letalo ponovno pod nadzor. Nekateri parametri, pridobljeni iz druge črne skrinjice, ki dokumentira tehnične podatke o letu, nakazujejo, da je letalo naletelo na slabo vreme.

Večina trupel še v morju
Kot še dodajajo preiskovalci, bo potrebna še analiza preostalih 1.200 parametrov, da bi lahko natančno ugotovili, kakšne vremenske razmere so vladale v času nesreče in kakšen učinek je imelo slabo vreme na motorje letala. Poleg tega so preiskovalci do zdaj prepisali le polovico zvočnih posnetkov iz pilotske kabine, zato bo tudi pri tem potrebno še nekaj dela. Preliminarno poročilo o letalski nesreči naj bi objavili 28. januarja.

V ponedeljek so iz morja potegnili še dve trupli, tako da je skupno število najdenih trupel naraslo na 53, medtem ko druge še iščejo. Med potniki je bila večina Indonezijcev, trije Južni Korejci, Singapurec, Malezijec in Britanec ter kopilot iz Francije. Večina trupel naj bi bila v trupu letala, ki so ga že locirali, zdaj pa iščejo načine, kako bi ga potegnili iz morja.