Kuba je po otoplitvi odnosov z ZDA postala zanimiva tako za Vzhod kot Zahod. Foto: Reuters
Kuba je po otoplitvi odnosov z ZDA postala zanimiva tako za Vzhod kot Zahod. Foto: Reuters

Li je prvi kitajski premier, ki je obiskal Kubo, odkar sta državi vzpostavili diplomatske odnose pred 56 leti. Leta 2014 je Kubo obiskal kitajski predsednik Ši Džinping.

Namen obiska je poglobiti odnos med državama, razširiti obseg gospodarskega sodelovanja in "okrepiti vzajemno politično zaupanje," je za kubanski časnik Granma dejal Li. Kot poroča kubanska državna televizija, sta državi sklenili sporazume o sodelovanju na področjih znanosti, okoljevarstva, industrije, energetike, javnega zdravstva in kmetijstva. Kitajska naj bi poleg tega privolila v dodatna posojila za določene projekte.

Kitajska je po Venezueli drugi največji trgovski partner Kube. Po uradnih kubanskih podatkih je bila menjava med državama v prvih devetih mesecih leta 2015 1,6 milijarde dolarjev, kar je 57 odstotkov več kot v istem obdobju leta 2014.

Kuba vse priljubljenejša
Kuba je po otoplitvi odnosov z ZDA postala še privlačnejša za turiste, zanimanje pa se je povečalo tudi med tujimi vlagatelji in političnimi voditelji.

Obiski Kube se sicer vrstijo. Ta teden je karibski otok kot prvi japonski premier obiskal tudi Šinzo Abe. Tudi on je dejal, da želi poglobiti odnos med državama.