Pripadniki milice Zintan pred poslopjem letališča v Tripolisu. Foto: Reuters
Pripadniki milice Zintan pred poslopjem letališča v Tripolisu. Foto: Reuters

Letališče sicer še vedno nadzira milica Zintan, ki ga ima v rokah od padca Moamerja Gadafija pred tremi leti. Vladi namreč ni uspelo razorožiti številnih oboroženih skupin, ki so sodelovale v uporu proti Gadafiju in so pozneje razklale državo.

Poškodovana skoraj vsa letala
Vsi poleti na letališče in z njega so preklicani vsaj do srede. Kot poroča BBC, je bil v spopadih poškodovan kontrolni stolp, uničene pa so bile tudi cisterne z gorivom in poslopje carine. Ob tem je bilo poškodovanih tudi 12 letal, kar predstavlja 90 odstotkov letal, ki stojijo na letališču.

Predstavnik vlade Ahmed Lamine je dejal, da vlada razmišlja, da bi zaprosila za "mednarodne sile, ki bi zagotovile večjo varnost". To bi dalo vladi "čas, da zgradi državo in institucije," je dejal.

V nedeljo je milica, v kateri so tudi pripadniki Islamistične libijske sobe za revolucionarne operacije, milici Zintan poskušala odvzeti nadzor nad letališčem. BBC poroča, da naj bi bili obe milici sicer na vladni plačilni listi.

ZN se umika iz Libije
Spopadi so sprožili napoved Združenih narodov, da bodo iz države zaradi pomanjkanja varnosti umaknili svoje osebje.

Mednarodno letališče v Tripoliju leži 30 kilometrov južno od glavnega mesta, predstavlja pa glavno prometno povezavo države s svetom.

Drugo največje letališče v državi, tisto v Bengaziju, je zaprto že dva meseca, v ponedeljek pa ni obratovalo tudi letališče v Misrati, edino preostalo letališče z rednimi mednarodnimi poleti.

Milice koristne in škodljive
Analitiki pravijo, da imajo številni Libijci mešane občutke glede različnih oboroženih skupin. Ob pomanjkanju učinkovite vojske zagotavljajo varnost v večjem delu države in varujejo meje. Po drugi strani pa jih obtožujejo kršenja človekovih pravic, nezakonitih pridržanj in jemanja zakona v svoje roke.

BBC sicer poroča, da nima niti ena milica zračnih sil. Tako potekajo med njimi le kopenski spopadi.