Obama je zaprtje Guantanama obljubljal že pred izvolitvijo za predsednika ZDA. Foto: EPA
Obama je zaprtje Guantanama obljubljal že pred izvolitvijo za predsednika ZDA. Foto: EPA

Madžarski premier Gordon Bajnai je pojasnil, da želijo s to odločitivijo potrditi svojo zavezanost zaveznicam v zvezi Nato in s tem tudi moralno ter praktično podpreti zaprtje zapora za teroristične osumljence.

Po besedah Bajnaija se bo Budimpešta v prihodnjih dneh na podlagi seznama odločila za zapornika iz Guantanama, ki mu bodo po 18-mesečnem obdobju integracije podelili stalno prebivališče v državi. Iz Guantanamo bodo sprejeli zapornika, ki mu ne v ZDA ne na Madžarskem grozi obtožba, najverjetneje Palestinca.

Madžarski premier je z odločitvijo vlade že seznanili parlamentarne stranke, obvestil pa je tudi ameriško državno sekretarko Hillary Clinton.

Portugalska prva v Evropi
Decembra leta 2008 je bila Portugalska prva evropska država, ki je izrazila pripravljenost, da sprejme zapornike iz zapora za teroristične osumljence v Guantanamu in tako pomaga Obami, ki skuša do januarja prihodnjega leta zapreti ta sporni zapor, kjer je trenutno še vedno 226 zapornikov iz 30 držav. Konec avgusta je tako Portugalska že sprejela dva zapornika.

Tudi druge evropske države so izrazile pripravljenost sprejeti zapornike iz spornega zapora. Belgija je pripravljena sprejeti enega, Italija tri, Irska dva in Španija štiri. Zapornike so pripravljeni sprejeti tudi na otoku Palau, in sicer Ujgure, pogajanja o sprejetju zapornikov iz Guantama pa še potekajo z nekaterimi drugimi evropskimi državami in Avstralijo.

Za sprejem zapornikov iz Guantanama so ZDA zaprosile tudi Slovenijo, ki pa odločitve o tem še ni sprejela, saj je po besedah slovenskega zunanjega ministrstva treba proučiti vse pravne, varnostne ter zunanjepolitične vidike oziroma izdelati celovito oceno vplivov na nacionalno varnost. V primeru sprejema zapornikov so ZDA pripravljene posredovati vse razpoložljive informacije in tudi finančna sredstva k stroškom, ki bi nastali ob morebitni pozitivni odločitvi, so konec avgusta sporočili z MZZ-ja.