Registracija prebežnikov ob njihovem prihodu v Slovenijo zaenkrat poteka brez težav in gladko. Foto: Reuters
Registracija prebežnikov ob njihovem prihodu v Slovenijo zaenkrat poteka brez težav in gladko. Foto: Reuters
false
Madžarska je zaprla mejo s Hrvaško v noči na soboto nekaj minut po polnoči. Foto: EPA
false
Madžarska je v skladu z napovedjo malo pred 1. uro zjutraj zaprla mejo s Hrvaško. Foto: Reuters
Madžarska je zaprla mejo s Hrvaško

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je sporočil, da bo uvedba nadzora na meji potekala v skladu s schengenskim sporazumom in da bo ukrep v veljavi, dokler bo obstajala potreba po njem. "Akcija je bila izvedena v okviru Schengenske konvencije in ostaja v veljavi tako dolgo, kot bo treba," je dejal Szijjarto in dodal še. da je madžarska vlada o tem obvestila slovensko zunanje ministrstvo in Evropsko komisijo.

Tudi tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je dejal, da jih je k uvedbi začasnega nadzora na meji s Slovenijo navedel prihod 150 prebežnikov na slovensko stran meje pri Dolgi vasi. Je pa glavni svetovalec madžarskega premierja Gyorgy Bakondi povedal, da nobeden od teh beguncev ni vstopil na madžarsko ozemlje, saj so vse prepeljali proti Avstriji.

Madžarska zaprla mejo
Madžarska je po napovedih v noči na soboto 40 minut po polnoči iz Tovarnika sprejela še zadnjo skupino 1.500 prebežnikov in nato zaprla mejo Botovo, ki jo nadzoruje vojska, opremljena z vodnimi topovi. Med prebežniki, ki so jih iz Tovarnika na Hrvaškem prepeljali na Madžarsko, je veliko otrok, mnogi so bili vidno izčrpani in bolni, poroča hrvaški portal index.hr. Poleg policije mejo varuje tudi madžarska vojska in vojska držav Višegrajske skupine - Češka je na poslala 21 vojakov. Mejni prehod pri Botovu je do zdaj prečkalo 140.000 prebežnikov, ki so jih hrvaške oblasti prepeljale s 93 izrednimi vlaki, pa piše hrt.hr.


Bodeča žica in vodni topovi

Zeleni mejni prehod z Madžarsko je tako popolnoma zaprt, obdali so ga tudi z bodečo žično ograjo, v pripravljenosti imajo vodne topove. Madžarske oblasti so sporočile, da je meja zaprta le za prebežnike, ki nimajo ustreznih dokumentov, medtem ko bo redni promet na mejnem prehodu potekal neovirano. Uradna mejna prehoda Beremend in Letenje ostajata odprta le za tiste z veljavnimi dokumenti, ki bodo tudi lahko zaprosili za azil.

Madžarsko mejo je od začetka prebežniškega vala prestopilo več kot 378.000 prebežnikov, do konca leta jih bo predvidoma od 600.000 do 700.000, hrvaško pa 183.564.

Prebežniki na Hrvaškem so se na spremembo poti dobro odzvali
Na Hrvaško je samo danes vstopilo 5.220 prebežnikov, v začasnem sprejemnem centru v Opatovcu pa jih je trenutno 2.748. Prebežniki, ki po prihodu iz Srbije v Tovarniku čakajo na svojo pot proti zahodni Evropi, so se na preusmeritev poti iz Madžarske preko Slovenije odzvali mirno in niso postavljali vprašanj, saj jim je pomembno samo to, da pridejo do svojega cilja, to je Nemčije.

Hrvaški premier Zoran Milanović je dejal, da ima vlada vse pod nadzorom in da je s slovenskimi oblastmi lažje sodelovati kot z madžarskimi. "Dobro vem, kaj je Slovenija, kaj so njihove službe, kako se pogovarja z Mirom Cerarjem. Včeraj smo se večkrat slišali, enako dan prej, imamo stalne stike, s temi ljudmi je to mogoče. In oni lahko mnogo učinkoviteje in hitreje od Madžarov zgradijo žico. Stvar je le v tem, da je to v Sloveniji enostavno nesprejemljiv način obnašanja," je povedal Milanović.

Ob tem je povedal še, da je v Bruslju dobil potrditev, da gradnja zidov na meji ni ustrezna rešitev za reševanje problema prebežnikov, ki prihajajo v Evropo. Povedal je, da je voditelje Nemčije, Avstrije in Švedske vprašal, če naj Hrvaška tako kot Madžarska na meji postavi ograjo, pa so mu odgovorili, da ne. "Vprašal sem jih, ali so za to, da zgradimo zid. Odgovorili so mi, naj tega ne počnemo," je povedal.

Nadzor na meji okrepila tudi Avstrija
Nadzor na meji s Slovenijo je že sredi septembra uvedla tudi Avstrija, zdaj pa bo nadzor še okrepila. Avstrija tako zaradi okrepljenega nadzora veča število policistov in vojakov na meji s Slovenijo, na avstrijsko Štajersko je tako že prispelo dodatnih 160 vojakov, s čimer se je njihovo število povečalo na 460.

Medtem ko so na avstrijskem Koroškem do zdaj sistematično izvajali nadzor le na mejnih prehodih pri predoru Karavanke in prelazu Ljubelj, bodo danes ob 20. uri uvedli tudi nadzor na prehodih Lavamünd (Labod)-Vič, Seebergsattel-Jezerski Vrh, Grablach-Holmec in Korensko sedlo, je povedal tiskovni predstavnik policije Rainer Dionisio.

Tudi na Štajerskem bodo okrepili nadzor, in sicer na prehodih Radgona-Gornja Radgona, Mureck-Trate in Šentilj. Namestnik vodje deželne policije Manfred Komericky je v pogovoru za časopis Kleine Zeitung dejal, da bi Šentilj lahko postal "novi Nickelsdorf".


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Foto in video: Vlak s 1.800 prebežniki v Čakovcu, večina naprej proti Središču ob Dravi

Madžarska je zaprla mejo s Hrvaško