Pred japonskim veleposlaništvom v Pekingu so se zbrali protestniki. Na listu piše: 'Otoki Diaoju pripadajo Kitajski. Japonci, umaknite se!' Foto: Reuters
Pred japonskim veleposlaništvom v Pekingu so se zbrali protestniki. Na listu piše: 'Otoki Diaoju pripadajo Kitajski. Japonci, umaknite se!' Foto: Reuters

Ladji sta že dosegli vode okoli otokov, Kitajci pa so sporočili, da so tako "potrdili njihovo suverenost".

Gre za osem neposeljenih otokov s skupno površino sedem kvadratnih kilometrov, ki ležijo okoli 200 kilometrov severno od Tajvana v Južnem Kitajskem morju in so strateško pomembni za pomorski promet, poleg tega naj bi bila v njihovi bližini tudi velika nahajališča rudnin. Japonci jih imenujejo Senkaku, Kitajci pa Diaoju.

Kitajska poteza je odziv na ponedeljkovo potezo japonske vlade, ki je napovedala, da bo od zasebnih lastnikov otoke kupila. Zanje nameravajo odšteti 2,05 milijarde jenov (20,5 milijona evrov).

Vsak vleče na svojo stran
Kot je dejal predstavnik japonske vlade Osamu Fudžimura, so se odločili za nakup otokov, ki bodo uradno v lasti japonske obalne straže, s ciljem "mirnega in stabilnega vzdrževanja".

Kmalu se je odzval kitajski premier Ven Džjabao, ki je izjavil, da Kitajska ne bo odstopila niti centimetra svojega ozemlja. "Otoki Diaoju so neločljivi del kitajskega ozemlja. Pri vprašanjih, ki zadevajo suverenost in ozemlje, kitajska vlada in narod ne bosta nikoli odstopila niti za centimeter." Peking je na pogovor poklical tudi japonskega veleposlanika in mu izrazil oster protest.

Avgusta so na enega izmed otokov prispeli kitajski aktivisti, ki so jih japonske oblasti aretirale in izgnale, nekaj dni pozneje pa je skupina japonskih nacionalistov na istem otoku dvignila japonsko zastavo, kar je sprožilo proteste na Kitajskem.