Ukrep makedonske vlade je sprožil burno razpravo v javnosti. Nekateri trdijo, da kastracija ne bi smela biti predpisana kot kazen, pač pa bi morala potekati v soglasju z obsojencem. Foto: EPA
Ukrep makedonske vlade je sprožil burno razpravo v javnosti. Nekateri trdijo, da kastracija ne bi smela biti predpisana kot kazen, pač pa bi morala potekati v soglasju z obsojencem. Foto: EPA
Otroci
V nacionalnem registru pedofilov Makedonije je trenutno 139 spolnih prestopnikov, ki so bili pravnomočno obsojeni. Foto: EPA

Pedofil, ki bo privolil v kemično kastracijo, bo kljub temu, da je bil obsojen na dosmrtno ječo, v zaporu moral prestati "le" 40 let. Če bo obsojen na 40 let kazni, se mu bo čas bivanja v zaporu skrajšal za polovico, ob 20-letni kazni pa mu jo bodo znižali na minimalno kazen.

Možnosti odločanja pa ne bo imel pedofil povratnik, saj bodo izvedli kemično kastracijo tudi brez njegove privolitve. V tem primeru bo sodnik presodil, kako dolgo bo trajalo zdravljenje - lahko se tudi odloči, da bo moral injekcije jemati vse življenje.

Ne ogroža zdravja
Makedonski minister za socialo Dime Spasov je pojasnil, da naj bi kemično kastracijo v obliki zdravil oziroma injekcij, ki zmanjšujejo spolno slo, za pedofile po prestajanju kazni izvajali v posebnih ustanovah vsakih šest mesecev. Dodal je, da takšno zdravljenje poznajo tudi v ZDA in nekaterih drugih državah ter da za zdravlje ljudi ni nevarno. "Glavni cilj je zaščititi otroke pred najhujšimi zlorabami," je dodal Spasov. Osnutek zakona je vlada poslala še v parlamentarno proceduro.

Javno dostopen tudi register pedofilov
Makedonija je lani kot prva država na Balkanu na svetovnem spletu objavila register obsojenih pedofilov, skupaj z njihovimi fotografijami in imeni ter naslovi iz zapora izpuščenih pedofilov. Od leta 2004 so v Makedoniji zaradi spolnih zlorab otrok in mladoletnih obsodili več kot 130 ljudi. Vlada je strožji zakon sprejela tudi zaradi številnih opozoril, da število primerov spolnih zlorab otrok narašča, kazni za storilce pa so preblage.

Med državami, ki so že uvedle kemično kastracijo ali obvezno zdravljenje, so Rusija, Južna Koreja, Moldavija, Danska, Češka, Poljska, Velika Britanija, Francija in Nemčija.

Parlamentarna komisija za človekove pravice Sveta Evrope je leta 2010 sprejela odločitev, da morajo vse članice te organizacije imeti register spolnih prestopnikov.