Malalo so po streljanju zdravili v Veliki Britaniji, kjer še vedno živi. Foto: EPA
Malalo so po streljanju zdravili v Veliki Britaniji, kjer še vedno živi. Foto: EPA
Malala Jusafzaj je zaradi boja za pravico deklic do izobraževanja, ki so ga talibani v času svoje vladavine v dolini prepovedali, uživala mednaroden ugled. Foto: Reuters

Danes 16-letna Malala pred letom dni (9. oktobra) ni niti slutila, da ji bo vožnja s šolskim avtobusom domov spremenila življenje. Za vedno. Napad nanjo v glavnem mestu doline Svat, Mingori, kjer so islamski skrajneži prepovedali izobraževanje žensk, se je zgodil sredi belega dne. Strel v glavo in v vrat. Malala je izgubila zavest, njeno stanje je bilo kritično.

Takrat nihče ni mogel predvideti, da bo imela za svoj 16. rojstni dan (12. julija) govor na sedežu Združenih narodov v New Yorku, ki ga je spremljal ves svet. A prihodnost te mlade borke za pravice žensk in izobraževanje deklic ostaja tako negotova, kot je bila 9. oktobra leta 2012.

Nove grožnje s smrtjo
Tiskovni predstavnik pakistanskih talibanov Šahidula Šahid je namreč izjavil, da jo bodo talibani ubili, takoj ko bodo dobili za to priložnost. Prav tako bodo ubili vsakega, ki nasprotuje skupini. Ob tem je zavrnil očitke, da so jo poskušali ubiti, ker se je zavzemala za izobraževanje deklic v dolini Svat.
Malala je namreč od leta 2009, ko je bila stara nekaj več kot enajst let, pod psevdonimom za BBC pisala blog o življenju deklice pod vladavino talibanov. Takrat so islamski skrajneži terorizirali prebivalce Svata in zažigali tamkajšnje šole za deklice. Njen blog je kmalu požel zanimanje vsega sveta.

Fundacija Malala in ...
Malala je med drugim letos izvedla dva velika projekta. Ustanovila je svojo fundacijo Malala Fund, ki je namenjena podpori deklic pri izobraževanju. Poleg tega pa je napisala avtobiografsko knjigo z naslovom Jaz sem Malala: Dekle, ki se je zavzelo za izobraževanje in so ga talibani ustrelili.

Avtobiografija: Sem Malala
V knjigi je deklica opisala, kako je v mesecih pred napadom prejemala grožnje s smrtjo. "Ponoči sem počakala, da so vsi zaspali. Nato sem preverila vsa vrata in okna." A hkrati najstnica dodaja, da je dejstvo, da je bila tarča, ni skrbelo. "Zdelo se mi je, da vsi vedo, da bodo nekega dne umrli. Zato bi morala početi, kar koli želim."

Knjiga je tudi polna hvale Malalinega očeta Ziaudina Jusafzaja, ki je odprl svojo šolo in tvegal življenje z nasprotovanjem talibanom. Malala tudi zavrača kritike, da jo je oče preveč gnal v kampanjo ali da jo je uporabil za sporočanje svojih idej, "kot da nimam lastne pameti".

Malala je med drugim prejela nagrado Ane Politkovske in Otroško nagrado za mir. Nominirana je tudi za nagradi Evropske komisije Saharov in Nobelove nagrade za mir.

Malala izdala avtobiografijo
Malala izdala avtobiografijo