Od skupaj okoli 200.000 taboriščnikov je v njem trpelo tudi 4153 Slovencev, od katerih jih je 1500 tam umrlo. Foto: EPA
Od skupaj okoli 200.000 taboriščnikov je v njem trpelo tudi 4153 Slovencev, od katerih jih je 1500 tam umrlo. Foto: EPA
Maše sta se udeležila tudi britanska kraljica Elizabeta II. in princ Philip. Foto: EPA

Komemoracije se je udeležilo okoli 22.000 ljudi, med drugim avstrijski predsednik Heinz Fischer, kancler Werner Faymann in slovenska ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

Predsednik Fischer je poudaril, da holokavst ne bo šel v pozabo. Avstrijski kancler Faymann pa je opozoril na "eno najgrozljivejših poglavij" avstrijske zgodovine in poudaril nauk Mauthausna, in sicer da se nikoli ne sme pozabiti na vzdrževanje vrednot, kot so tolerantnost, demokracija, nenasilje in solidarnost.

Slovenska ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak se je žrtvam poklonila s slavnostnim nagovorom in položitvijo venca pred slovenskim spomenikom v parku pred vhodom v taborišče.

4.153 slovenskih taboriščnikov
Uničevalno taborišče Mauthausen so nacisti vzpostavili leta 1938, zavezniki pa so ga v drugi svetovni vojni osvobodili 5. maja 1945. Od skupaj okoli 200.000 taboriščnikov je v njem trpelo tudi 4.153 Slovencev, od katerih jih je 1.500 tam umrlo.

Številne slovesnosti tudi v Londonu
Spominske slovesnosti ob obletnici konca 2. svetovne vojne so organizirali tudi v Londonu: v petek so se poklonili žrtvam z mašo v londonskem spominskem centru, v soboto so po državi zadoneli zvonovi v spomin na dan pred 70 leti, ko so po šestih letih molka znova zazvonili cerkveni zvonovi, danes pa sta v Londonu potekali parada in zahvalna maša v Westminstrski katedrali.

Maše so se med drugim udeležili britanska kraljica Elizabeta II. z možem, princem Philipom, prestolonaslednik princ Charles, premier David Cameron in okoli 1.000 vojnih veteranov.

Po šestih letih bojev, letalskih napadov, zatemnitev in hudih gospodarskih težav, ki so med Britanci zahtevali skoraj 400.000 življenj, se je vojna v Veliki Britaniji končala 8. maja 1945. Praznujočim množicam na ulicah se je pridružila tudi takrat komaj 19-letna Elizabeta, ki je potem leta 1952 postala britanska kraljica.