Predsednik koprske zveze združenj borcev je opozoril, da v Rižarni nobena izmed slovesnosti ne bo posvečena slovenskim in hrvaškim žrtvam. Foto: MMC RTV SLO/A.S.
Predsednik koprske zveze združenj borcev je opozoril, da v Rižarni nobena izmed slovesnosti ne bo posvečena slovenskim in hrvaškim žrtvam. Foto: MMC RTV SLO/A.S.
Dan spomina na žrtve holokavsta

Kot so opozorili v koprski borčevski organizaciji, niti ena ne bo posvečena slovenskim in hrvaškim žrtvam. Glavno sporočilo slovesnosti, na kateri so se holokavsta spomnili učenci in dijaki tržaških šol in predstavniki krajevnih ter cerkvenih oblasti, je: Lahko oprostimo, razumemo ne, pozabimo pa nikoli. V Rižarni naj bi bilo skupno zaprtih okoli 20.000 ljudi.

Türk: Nikoli ne smemo pozabiti
Predsednik Danilo Türk je v izjavi ob dnevu spomina zapisal, da trpljenje ljudi ne sme biti in nikoli ne bo pozabljeno. "Ta spomin nas zavezuje k prizadevanju za to, da se vojne grozote ne bi ponovile, in k vztrajnemu delovanju za spoštovanje človekovih pravic."

Predsednik borčevske organizacije Janez Stanovnik je v izjavi za javnosti zapisal, da se v ZZN NOB Slovenije skupno z organizacijami, organi in državljani s spoštovanjem spominjajo vsega nečloveškega trpljenja in smrtnih žrtev v uničevalnih fašističnih ter nacističnih koncentracijskih taboriščih. Ob tem je izpostavil koncentracijska taborišča Dachau, Mathausen, Rawenwbrück, Bushenwald, Auschwitz, Rab, Rižarna, Jasenovac in druga, v katerih je trpelo tudi 52.000 Slovencev, izmed teh jih je bilo skoraj 12.000 ubitih.

Slovenija bi morala bolj izpostaviti 27. januar
Svetovni dan holokavsta zaznamujemo 27. januarja, ker je bilo na ta dan leta 1945 osvobojeno koncentracijsko taborišče Auschwitz. Predsednik koprske zveze združenj borcev Maks Vezovnik je ob tem poudaril, da so bili tudi Slovenci tako kot Židje v drugi svetovni vojni zgodovinsko zapostavljeni in predlagani za uničenje. Prepričan je tudi, da bi morala tudi Slovenija vidnejše zaznamovati 27. januar.

K. T.

Dan spomina na žrtve holokavsta