Spopadi so se razvneli tudi v Damasku. Foto: Reuters
Spopadi so se razvneli tudi v Damasku. Foto: Reuters
Sirijo zapuščajo opazovalci ZN-a

Opazovalci zaradi nasilja niso mogli več opravljati svojih nalog. Spopadi so se namreč razširili tudi do Damaska in izbruhnili v gosto poseljenem delu mesta - okrožju Tadamon. To kaže, da ima uporna stran še vedno podporo tudi v glavnem mestu, čeprav je vladna stran vneto zatrjevala, da je upornike pregnala.

S severa države Alepa pa prihajajo informacije o vse številčnejših žrtvah med civilisti. Sirske oblasti upornike na tem delu napadajo tudi z zraka.

Število opazovalcev vztrajno padalo
Vodja misije ZN-ja, general Babacar Gaye je zagotovil, da se Združeni narodi kljub odhodu opazovalcev iz Sirije ne umikajo. Tam bo trenutno ostal "urad za zveze", ki bi pomagal pri prizadevanjih za končanje krvavih spopadov.

Opazovalno misijo je Varnostni svet ustanovil aprila, opazovalci pa naj bi nadzirali tedaj sklenjeno prekinitev ognja, ki naj bi veljala v okviru mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana. Toda vpleteni strani prekinitve ognja nista spoštovali. V državi je bilo na zadnje približno sto opazovalcev, na začetku pa je misija štela trikrat toliko pripadnikov.

Sirijo zapuščajo opazovalci ZN-a