Diplomati sestankujejo in prestopajo, medtem pa na ulicah Alepa ... Foto: EPA
Diplomati sestankujejo in prestopajo, medtem pa na ulicah Alepa ... Foto: EPA

Odločitev naj bi bila razglašena ob koncu dvodnevnega vrha omenjene organizacije, ki poteka v savdski Meki, po zagotovilih neimenovanega diplomata, ki se udeležuje preliminarnega sestanka zunanjih ministrov, pa naj bi bila sprejeta brez večjega nasprotovanja članic.

Na svetovnem spletu so se medtem pojavili novi posnetki grozodejstev na območju obleganega sirskega mesta Alep. Ti prikazujejo domnevne sirske upornike, ki s strehe odvržejo trupla domnevnih pripadnikov režima. Na enem izmed posnetkov je mogoče videti moškega, ki mu na krut način prerežejo vrat, prav tako pa tudi moškega, ki ga pokončajo med streljanjem. Posnetki, ki so se danes pojavili na portalu YouTube, prikazujejo skupino moških, ki stoji okoli trupel in vzklika "Alah je največji", v nadaljevanju pa je zatem mogoče videti še, kako s strehe odvržejo trupla.

Incident naj bi se zgodil na območju Al Bab, ki je pod nadzorom upornikov, severno od obleganega mesta Alep. Za zdaj pa ni znano, kdaj naj bi se ta grozodejstva zgodila. Vodja Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahman je sicer poudaril, da je treba grozodejstva na posnetkih najodločneje obsoditi, če bodo potrjena, ne glede na to, kdo naj bi bil zanje odgovoren. "Če bodo te posnetke potrdili, bodo ta grozodejstva škodovala revoluciji. Koristijo samo režimu in sovražnikom revolucije," je prepričan Rahman, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prebegi se nadaljujejo
Zaradi nadaljevanja nasilja, ki Sirijo pretresa od marca lani, se sicer medtem nadaljujejo tudi prebegi posameznih predstavnikov režima na stran upornikov. Za ta korak se je pretekli konec tedna odločil tudi sirski veleposlanik v Svetu Združenih narodov za človekove pravice Dani Al Badž, ki se je kot prvi sirski diplomat v Švici odločil zapusti režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Kot je danes pojasnil svojo odločitev, je presodil, da na tak način ne more več pomagati sirskemu narodu, zato je moral storiti korak naprej. "Kadar sem sodeloval pri kakršnih koli pogajanjih o Siriji, je bila moja skrb vedno zaščita države, ne vlade," je dodal Al Badž. Al Badž se je sicer že povezal s sirskim opozicijskim Demokratskim forumom s sedežem v Parizu, še navaja AFP.