Nemška kanclerka Angela Merkel meni, da je treba krizo z Rusjo rešiti s političnim dialogom, in ne z gospodarskimi sankcijami in izolacijo Rusije. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel meni, da je treba krizo z Rusjo rešiti s političnim dialogom, in ne z gospodarskimi sankcijami in izolacijo Rusije. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Zahodne države še vedno niso dosegle skupne točke za uvedbo gospodarskih sankcij proti Rusiji," je dejala v sredo nemška kanclerka Angela Merkel, potem ko je v Berlinu sprejela južnokorejsko predsednico Park Geun Hje. Poudarila je, da "je ne zanima stopnjevanje napetosti" z Rusijo. Upa, da se bodo sankcijam, ki jih je predlagal ameriški predsednik Barack Obama, "lahko izognili" in našli rešitev v političnem dialogu, je poročal RT.com.

Od ruskega trga odvisnih 6.000 nemških podjetij
Nemčija je med 28 državami članicami EU-ja največja izvoznica v Rusijo. Na podlagi dvostranskega trgovinskega dogovora sta državi v letu 2013 opravili za 76 milijard evrov blagovne menjave. In dalje, neposredno od ruskega trga je odvisnih 6.000 nemških podjetij in 300.000 delovnih mest, ki z ruskimi partnerji obrnejo 20 milijard evrov letno.

Če bi Zahod res uvedel gospodarske sankcije proti Rusiji, bi to na svoji koži prva najbolj občutila nemška avtomobilska industrija. Polovica celotnega nemškega izvoza v Rusijo so avtomobili in stroji.

Gospodarstvo že občuti posledice
Direktor podjetja Opel Karl-Thomas Neumann, katerega lastnik je ameriški General Motors in je lansko leto v Rusijo prodal več kot 80.000 avtomobilov, je že pred tednom dni izjavil, da občutijo "stres in napetost" zaradi nedavnih dogodkov.

Tudi načrti nemškega trgovskega velikana Metro, ki je želel povečati svojo navzočnost na ruskem trgu, ostajajo za zdaj ogroženi, je poročal Der Spiegel.

Med drugim pa je nemška razvojna banka KfW odpovedala podpis 900 milijonov evrov vredne pogodbe z rusko banko VEB. Denar je bil namenjen naložbam v srednje velika podjetja, pri čemer bi Nemčija v Rusijo vložila 200 milijonov evrov.

Nižja bonitetna ocena ruskim plinskim podjetjem
Seveda pa ne smemo zanemariti najbolj vroče teme ta hip - energentov. Nemčija na letni ravni uvozi 35 odstotkov ruskega zemeljskega plina.

Bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P) je ob tem v sredo znižala bonitetno oceno ruskih plinskih podjetij Gazprom, Rosneft, Transneft in Lukoil s stabilne na negativno.