Trump je za nedoločen čas prepovedal vstop beguncem iz Sirije, za 120 dni je prepovedal vstop vsem beguncem, za 90 dni pa je prepovedal vstop državljanom sedmih muslimanskih držav. Foto: Reuters
Trump je za nedoločen čas prepovedal vstop beguncem iz Sirije, za 120 dni je prepovedal vstop vsem beguncem, za 90 dni pa je prepovedal vstop državljanom sedmih muslimanskih držav. Foto: Reuters
Trumpova prepoved
Do končne odločitve prizivnega sodišča o zahtevi za odpravo odločitve zveznega sodnika je tako državljanom sedmih pretežno muslimanskih držav vstop v ZDA še naprej dovoljen. Foto: Reuters

Pravosodno ministrstvo zagovarja odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa in je prepričano, da bi moralo zvezno prizivno sodišče, ki bo glede odloka odločalo v torek, zavrniti odločitev zveznega sodnika in potrditi ponovno uvedbo prepovedi vstopa v ZDA državljanov sedmih pretežno muslimanskih držav, Jemna, Sirije, Iraka, Irana, Libije, Somalije in Sudana.

Zvezni sodišči: Odlok je protiustaven
V zapisu, ki obsega 15 strani, so na ministrstvu podali mnenje, da odločitev predstavlja "zakonito izvajanje predsednikove oblasti" in da ne gre za prepoved muslimanov. Obenem so zapisali, da je predsednik najprimernejši za odločanje o nacionalni varnosti in da je nekorektno, da se odločitev označi za prepoved muslimanov, saj teh sedem držav predstavlja teroristično grožnjo, poroča BBC.

Ministrstvo je pritožbo na zvezno prizivno sodišče v San Francisu vložilo, potem ko je zvezni sodnik v državi Washington začasno odpravil odlok predsednika. Posledično je državljanom teh sedmih držav z veljavnimi vizumi vstop v ZDA znova dovoljen. Zvezno sodišče v Washingtonu je Trumpov odlok označilo za protiustaven, saj škoduje prebivalcem, podjetjem in univerzam v državi. Generalni tožilci 16 zvezni držav so podpisali pismo proti odloku. Podprli so ga tudi nekdanja zunanja ministra John Kerry in Madeleine Albright ter nekdanji direktor Cie Leon Panetta. Prepričani so, da ima prepoved le nasprotni učinek in da je nevarna. Ne glede na odločitev zveznega prizivnega sodišča, bo primer skoraj zagotovo, kot piše BBC, končal na ameriškem vrhovnem sodišču.

"Če se bo kaj zgodilo, naj krivijo sodnika"
Trumpovi argumenti so podobni kot pravosodnega ministrstva. Ob tem je ameriški predsednik dejal, da "če se bo kaj zgodilo, naj ljudje krivijo sodnika iz Seattla". Na Twitter je Trump med drugim zapisal, da "je grožnja radikalnega islamskega terorizma realna, kar dokazuje dogajanje v Evropi in na Bližnjem vzhodu".

Trump je 25. januarja z odlokom izpolnil obljubo, ki jo je dal med kampanjo, da bo zaostril omejitev prihoda v državo. Poleg prepovedi vstopa državljanom sedmih držav je začasno prepovedal tudi sprejemanje beguncev z vsega sveta, prepovedal je sprejemanje sirskih beguncev, zgornjo mejo sprejema beguncev na leto pa je postavil na 50.000 (njegov predhodnik Barack Obama jo je oktobra dvignil na 110.000).