Monti je vodenje vlade prevzel med hudo gospodarsko krizo. Foto: EPA
Monti je vodenje vlade prevzel med hudo gospodarsko krizo. Foto: EPA
Italijani dobili novo vlado

Monti je sestavo tehnične vlade, v kateri ni političnih imen, predstavil pred nekaj urami, ko je tudi uradno sprejel položaj premierja. V četrtek in petek jo čaka še potrditev v obeh domovih parlamenta.

Novo vlado sestavlja 17 ministrov, med katerimi je tudi Monti, ki je poleg premierskega položaja prevzel še vodenje finančnega in gospodarskega resorja. Med ministri, ki prihajajo iz vrst bančnikov, diplomatov in tudi akademikov, so tri ženske.

V novi vladi je 68-letni nekdanji evropski komisar namenil okrepljeno vlogo ministrstvu za razvoj in infrastrukturo, ki se bo spopadlo z zahtevno nalogo - povišati nizko stopnjo gospodarske rasti.

Vodenje omenjenega ministrstva je prevzel generalni direktor banke Intesa Sanpaolo Corradi Passeri, kar je pri nekaterih že sprožilo ugibanja o konfliktu interesov, a je Monti to zavrnil.

S tehnokrati do zaupanja
Ostala pomembna ministrstva bodo vodili izkušeni tehnokrati. Na čelu ministrstva za zunanje zadeve bo stopil dosedanji veleposlanik v ZDA Giulio Terzi di Sant'Agata, obrambni resor bo vodil admiral Giampaolo di Paola, notranje ministrstvo Anna Maria Cancellieri.

Kot je poudaril Monti, so v njegovi vladi tri ženske, ki bodo vodile notranji in pravosodni resor ter ministrstvo za delo in socialne zadeve. Monti je izrazil upanje, da bo njegova vlada tehnokratov povrnila zaupanje v državo in umirila napeto politično vzdušje.

Montiju je Napolitano mandat za sestavo tehnične vlade zaupal v nedeljo, potem ko je s položaja v soboto odstopil Berlusconi. Po dvodnevnih posvetih sta podporo novi vladi pod Montijevim vodstvom zagotovili obe največji stranki v parlamentu - Ljudstva svobode in Demokratske stranke (DP). Podporo so zagotovili tudi socialni partnerji.

Italijani dobili novo vlado