Mubarak je k odstopu prisilila ljudska vstaja. Foto: EPA
Mubarak je k odstopu prisilila ljudska vstaja. Foto: EPA

Mubaraku, ki je odstopil februarja po množičnih protestih, bodo sodili zaradi korupcije in vpletenosti v uboj skoraj 900 protestnikov, je napovedal egiptovski minister za zdravje Amr Hilmi, ki je pojasnil, da bo sojenje potekalo v kairskem konferenčnem središču, kar pa mora potrditi še pritožbeno sodišče.

Po besedah Hilmija je Mubarak dovolj dobrega zdravja, da se lahko udeleži sojenja, ki naj bi se začelo 3. avgusta. Poleg tega bo v Kairu potekalo tudi sojenje Mubarakovima sinovoma Aliju in Gamalu. Ta je bil dolgo predviden, da po očetu prevzame vodenje najbolj poseljene arabske države. Oba sinova sta v priporu v Kairu.

Mubarak je še vedno v bolnišnici v rdečemorskem letovišču, kamor se je zatekel takoj po odstopu s položaja predsednika. Ta teden so egiptovski mediji poročali, da uživa samo tekočo hrano in je zelo slaboten.

V kletko z obdolženci
Številni Egipčani ne verjamejo govoricam o slabem zdravstvenem stanju Mubaraka in v tem vidijo le poskus vladajočega vojaškega sveta, da nekdanjega dolgoletnega predsednika zavaruje pred ponižanjem na sodišču.

V skladu z egiptovskimi zakoni morajo namreč na sojenjih v kazenskih postopkih obdolženci ves čas na sodišču preživeti v posebni kletki, kar je že moralo prestati več nekdanjih ministrov iz časov Mubarakove 30-letne vladavine.